RECENSIE: Michael Chapman - True North

Chapman
2019-05-23 De Britse folkmuzikant Michael Chapman heeft al een volledig leven geleefd. De zanger begon in de Britse folkscene van 1967 met artiesten als John Martyn, werkte in Amerika verder aan zijn carrière ende laatste paar jaar werkt hij weer samen met hedendaagse muzikanten als Hiss Golden Messenger. De 78-jarige zanger en gitarist bracht ontelbare albums uit. True North is het laatste wapenfeit van Michael Chapman.

Indiemuzikant Steve Gunn(onder andere bekend van Kurt Vile) neemt de productie voor zijn rekening. Het resultaat is een indringende, desolate plaat. In haar puurste en meest sinistere vorm klinkt de Americana. De begeleiding bestaat ook slechts uit de gitaar en zang van Chapman aangevuld met een cello en steelgitaar. Dat doet Chapman niet door de muziek rauw en/of hard op te nemen, maar door extreem sobere begeleiding en indringende teksten. De muzikant is daarmee een perfecte soundtrack voor een True Detective aflevering.

Dit hoor je bijvoorbeeld op ‘Bluesman’. De cello klinkt dreigend op de achtergrond. Dreigend zingt Chapman over een naderend einde. In ‘Youth Is Wasted On The Young’ wordt de rode draad van het omgaan met ouder worden voortgezet. Het gitaarspel klinkt mooi vanwege de pauzes in het spel. De steelgitaar biedt vervolgens een stukje herkenbaarheid in het nummer. Het stukje Americana dat met deze steelgitaar klinkt geeft je een vertrouwd gevoel. Juist daarmee zorgt het nummer voor een bevreemdend totaalbeeld.

Met dit gevoel blijft True North fascineren. Michael Chapman en Steve Gunn hebben een mooie plaat opgenomen. Die goed ,stilistisch en tekstueel, de onmacht van het omgaan met het ouder worden weergeeft. Een mooie plaat die laat horen dat de houdbaarheid van Michael Chapman – in tegenstelling tot wat hij zelf mag ervaren – nog lang niet bereikt is.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Michael Chapman Label:Paradise Of Bachelors
Cover Jozef van Wissem & Jim Jarmusch - An Attempt To Draw Aside The Veil

Jozef van Wissem & Jim Jarmusch - An Attempt To Draw Aside The Veil Jozef Van Wissem & Jim Jarmusch vormen een onwaarschijnlijk duo. Jozef...

Cover Bökkers - Leaven In De Brouweri-je

Bökkers - Leaven In De Brouweri-je “Een sterke rockplaat die echter de originaliteitsprijs niet zal winnen” ,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT