RECENSIE: The Beautiful Girls - Ziggurats

Beautiful Girls - Ziggurata
2007-06-04 The Beautiful Girls staan bekend als een simpele maar efficiënte methode om je te helpen bij het krijgen van het ultieme zomergevoel. Met de lome, zonnige deuntjes weet het Australische drietal al jaren te boeien. Zo ook op hun vierde album Ziggurats. Het voornaamste genre waar the Girls zich volgens critici op focussen is ´surfmuziek´. Zelf vinden ze dat ´rock´ een breed genoeg begrip is om daar aan vast te houden. Geen poespas voor deze band, maar gewoon (e)r-o-c(ee)-k(aa).

Ziggurats is een strak en dynamisch album geworden dat zowel UB40 achtige vormen aanneemt als rock, folk en punk. Een mix die er voor zorgt dat The Beautiful Girls nog lang niet gaan vervelen. Wanneer de plaat begint en de eerste noten van ´Royalty´ uit je speakers klinken denk je even per ongeluk een Michael Jackson plaat te hebben opgezet. De rockende beats maken al snel plaats voor de zang van muzikaal alleskunner Mat. McHugh welke je meeneemt naar de wereld van de blanke reggae. Het daaropvolgende ´Sir, Your Fashion Has The Cold Heart of a Killer´ pikt je terug naar de hoogtijdagen van de funk. Op nummer drie wordt alweer een nieuwe weg ingeslagen, en zodoende klinkt ´I Thought About You´ als een catchy rocksong volgens het boekje van Lenny Kravitz. Nummer vier mondt uit in een up-tempo reggae song en ´Spanish Town´ doet het goed door te beginnen als degelijk singer-songwriters lied, langzaam overlapt te worden door blues, en op het absolute hoogtepunt terug te schakelen naar de herkenbare reggae. Dit geldt ook voor de vier nummers die nog volgen. Het laatste nummer ´Dela´ laat je echter weer plaatsnemen op de singer-songwriters stoel. Fascinerend, pakkend en een met klasse gekozen afsluiter.

Een band als The Beautiful Girls zal het altijd goed doen op een zomerfestival of in een zaal waar een tropische sfeer heerst. Ruig wordt het nergens, maar alle bands die op den duur steeds weer in herhaling vallen worden met een windhoos van het podium geveegd door deze blanke reggae rockers. ´De meesters van de afwisseling´.
Recensent:Kenneth Steffers Artiest:The Beautiful Girls Label:Die!Boredom Records
Rush - Snakes and Arrows

Rush - Snakes & ArrowsBij een grote band, die al lang aan de weg timmert zoals Rush kunnen we ons...

Cassette - Welcome Back

Cassette - Welcome Back to Earth In eigen land zijn ze al mateloos populair. Nu is het tijd geworden voor het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT