RECENSIE: Ryan Bingham - American Love Song

Bingham
2019-06-26 Ryan Bingham werd in een klap wereldberoemd met de soundtrack van Crazy Heart; een film met Jeff Bridges als een alcoholistische countryzanger. Sindsdien heeft Ryan Bingham enkele goede cd’s uitgebracht. De mix van country en soul stond op allen centraal. Op American Love Song onderzoekt Ryan Bingham een nieuwe kant van zichzelf. Met hulp van Bob Dylan gitarist Charlie Sexton maakt Bingham een swingende cd.

Natuurlijk blijft het rootselement fier overeind staan. Nummers als het stevige rockende ‘Jingle And Go’ hebben een rockgevoel dat past bij de Rolling Stones en The Black Crowes. Rauw schreeuwt Ryan Bingham zijn teksten uit en op de achtergrond hoor je enkele zangeressen die het tempo verder opvoeren. Een slidegitaar doet de rest van het werk. Op ‘Got Damn Blues’ maakt Bingham een rauwe blues. Het is een deltablues nummer, maar met een ontzettend opzwepend gevoel. Het meest harde is ‘Pontiac’; een swingend rock ’n roll liedje waarbij Ryan Bingham krachtig de teksten uitschreeuwt en dat qua ritme duidelijk heeft geluisterd naar de klassieke rock ’n roll helden. Een viool brengt verrassing en bouwt de verbinding naar het rootsgenre.

In de balans tussen stevige nummers vinden we ook enkele nummers die wel doen terugdenken aan het geluid ten tijde van Crazy Heart. ‘Blues Lady’ is zo’n nummer. Een traditioneel countryritme. Ryan Bingham zingt het melancholische nummer met zijn kenmerkende geluid dat het midden zoekt tussen de countrysnik en een warme soulstem. Subtiele achtergrondzang maakt het compleet. Prachtig.

Dit maakt het geheel van American Love Song een plezier om naar te luisteren. Op een gegeven moment leek het alsof Ryan Bingham zijn succesformule alleen maar zou herhalen. Met deze plaat laat hij horen dat dit niet het geval is. De swingende rocknummers geven Ryan Bingham weer een fabuleuze nieuwe kracht.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ryan Bingham Label:Thirty Tigers
Cover Matt Andersen - Halfway Home By Morning

Matt Andersen - Halfway Home By Morning Matt Andersen is een gigantische man die al jaren de poppodia onveilig...

Cover Seth Walker - Are You Open?

Seth Walker - Are You Open? Seth Walker is een rootsmuzikant die het altijd gezellig houdt. Net zoals...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT