RECENSIE: Delise - Bladzijde 1

Delise
2019-06-01 Op maandagavond staat ondergetekende sinds een aantal jaar op het voetbalveld met een vriendengroep waarvan een flink aantal hun achtergrond heeft in de muziek- en/of theaterwereld. Onder hen Robin Groenveld, onder andere bedenker van Vrienden van Amstel Live. Wanneer we het album Bladzijde 1 van de Nederlandse singer-songwriter Delise onder ogen krijgen, blijkt dat de zangeres, die al op haar twaalfde begon met liedjes schrijven, op haar veertiende werd opgemerkt door diezelfde Robin. Hij bracht haar in contact met Bas Kennis (Blof) en producer Holger Schwedt. Delise die op dat moment Engelstalig schrijft, krijgt de voormalige begeleidingsband van Anouk achter zich en ze weet internationaal aandacht en prijzen te vergaren. In Nederland wordt ‘Like An Angel’ opgenomen in de soundtrack van Het Schnitzelparadijs. Toch kiest Delise uiteindelijk voor haar Rechtenstudie, al stopt ze niet met schrijven van liedjes en doet ze mee aan talentenshows Rock Nation en X-Factor.

Een burn-out doet Delise realiseren dat ze niet zonder muziek maken kan en pakt zodoende in 2016 de draad weer op. Samen met singer-songwriter Matthijn Buwalda en componist en songschrijver Henk Pool werkte ze aan nieuw materiaal. Delise is op Bladzijde 1 duidelijk niet meer de singer-songwriter van voorheen. De Engelstalige songs hebben plaatsgemaakt voor frisse Nederlandstalige popmuziek. Als referenties worden namen genoemd als Nielson, Nelly Furtado en KT Tunstall, maar het is voornamelijk de laatstgenoemde waarmee we regelmatig de link leggen. We voegen daar zelf de naam van Miss Montreal graag nog aan toe.

Bladzijde 1 bestaat uit slechts zeven tracks en lijkt eerder een EP. Het zevental maakt hoe dan ook een uiterst frisse indruk en de heldere productie heeft hierin een belangrijk aandeel. Bij de titelsong en ‘Dat Doe Je Goed’, moet je een beroepschagrijn zijn wanneer je niet iets van een hoopvolle glimlach op je gezicht krijgt. Opvallend hierbij zijn de teksten die gemakkelijk meezingen, zonder ook maar een moment simpel of gekunsteld over te komen. Zeker de laatstgenoemde zou, ondanks dat het album al een tijd uit is, niet misstaan in de zomerse hitlijsten.

De scherpste tekst van het album horen we terug op upbeat popliedje ‘Klein Zusje’, waarbij de link naar KT Tunstall en Miss Montreal het sterkst is. Het contrast tussen de pittige tekst en opgewekte muzikale omlijsting is groot, maar smaakt daardoor des te beter. Een ander sterke track is ‘Mis Je Mij?’ waarbij het muzikaal misschien wat voortkabbelt, maar in combinatie met de tekst, toch goed binnen komt. Dat gaat niet op voor ‘Wat Je Doet’. De track die in de traditie van bijvoorbeeld Diggy Dex en Nielson past, heeft een refrein dat achter blijft bij de andere tracks, maar bevat bovendien een bijzonder matige rap van ‘MaddoC. Zowel zijn flow als de tekst zijn niet van het niveau dat Delise op het album weet te halen.

Toch is Bladzijde 1 een frisse, sympathieke plaat die eigenlijk wat aan de korte kant is. Onlangs verscheen de single ‘Stil Val’ en hopelijk is dit een voorbode voor een comple(e)t(er) album.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Delise Label:Eigen Beheer
Cover Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie - Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie

Nancy Kleurenblind & De Zingende Roadie - Nancy Kleurenblind & De Zingende RoadieOnlangs stopte Hausmagger, undergroundgrootheid rondom Rembo & Rembo-held...

Cover Stephanie Struijk - Liedjes Van Een Ander

Stephanie Struijk - Liedjes Van Een Ander Anno 2019 heeft Stephanie Struijk er al een flinke carrière op zitten. Op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT