RECENSIE: The Lachy Doley Group - Make Or Break

LDG
2019-09-20 Een zeldzaamheid en een toonbeeld van lef. Een bluesrockplaat maken waar geen gitaar aan te pas komt. Lachy Doley flikt het met zijn The Lachy Doley Group en hun inmiddels vierde studioalbum Make Or Break.

De Australiër Lachy Doley bespeelt het Hammond orgel, de piano, de mini Moog en het Hohner (Whammy) clavinet. Hij heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd als orgelvirtuoos. Hij kreeg dan ook niet voor niks de bijnaam Hammond Hendrix.

The Lachy Doley Group bestaat naast zanger/organist Lach Doley uit een stel oudgedienden. Achter de drumkit zit wederom Jackie Barnes (de zoon van zanger Jimmy Barnes), die al samenspeelde met grote jongens als Joe Bonamassa en Little Steven. Barnes is tegenwoordig ook actief is in Rose Tattoo. Het baswerk is verdeeld over Joel Burton en Jan Bangma. Verder wordt nog gebruik gemaakt van de diensten van een blazerssectie.

Alle tien songs op Make Or Break zijn van de hand van Doley zelf. Het openingsnummer ‘A Woman’ zet de toon voor de rest van het album. Stevige bluesrock met een hoofdrol voor het orgelspel van Doley. Het nummer begint met een Hammond intro, vervolgens neemt het clavinet de rol van de ontbrekende gitaar op zich. Voorzien van een flinke portie wah-wah op het (Whammy) clavinet zou je trouwens zweren een gitaar te horen. Luister ook maar eens naar de clavinet solo op ‘The Greatest Blues’.

‘Cruel Cruel World’ klinkt iets poppier dan de rest en heeft zowaar enige hitpotentie. ‘The Strut’ en ‘Give It (But You Just Can’t Take It)’ zijn uptempo en funky. ‘Into The Alone’ is een echte tranentrekker.

Doley is een orgelvirtuoos. En als je het orgel kan laten scheuren, jakkeren en janken als een gitaar, dan is een knipoog naar Jimi Hendrix snel gemaakt. Zo lijkt het orgelrifje op ‘The Killer’ trouwens verdacht veel op Hendrix’ ‘Foxy Lady’. In het refrein van titelnummer ‘Make Or Break’ klinkt Doley dan weer als Lenny Kravitz ten tijde van ‘Are You Gonna Go My Way’. Verder heeft Doley zich laten inspireren door de zware orgelklanken van Jon Lord (Deep Purple).

The Lachy Doley Group heeft met zijn unieke bandgeluid haar eigen plekje verworven in de blueswereld. Liefhebbers van stevige bluesrock en een voorliefde voor het betere orgelwerk, kunnen genoeg plezier gaan beleven aan Make Or Break.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Lachy Doley Group Label:It\'s All Happening
Cover No Man's Valley - Outside The Dream

No Man's Valley - Outside The DreamRowwen Hèze zong het onlangs nog in hun nieuwste nummer: ” ’t zit heer in ‘t...

Cover Kyla Brox - Pain & Glory

Kyla Brox - Pain & Glory De Britse Kyla Brox is een blueszangeres uit het Verenigd Koninkrijk. Kyla...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT