RECENSIE: Forsaken Crown - The Ignorant One

Forsaken Crown
2019-09-11 Onze Zuiderburen blijven grossieren in metalbands. De aanvoer houdt gewoonweg niet op. Ditmaal gaat het om Forsaken Crown dat formeel gezien niet geheel Belgisch is, maar ook nog wat Frans bloed herbergt. De in 2014 opgerichte band heeft dan nu eindelijk ook haar eerste album uitgebracht al heeft het schijfje slechts de lengte van een uit de kluiten gewassen EP. Minder dan een half uurtje verspreid over acht tracks is voor Forsaken Crown genoeg om haar statement te maken.

De deathcore van de vijf heren is aangelengd met wat metalcore en zelfs grindcore. Verwacht niet dat de band acht tracks lang volledig door het lint gaat. Forsaken Crown weet het energieniveau heel goed te doseren door er juist veel rustige, bijna akoestische, stukken doorheen te mengen. Het zorgt ervoor dat de brute stukken extra hard in je gezicht slaan. De acht tracks zijn, getuige songtitels als ‘Corpse Eater’ en ‘The Dying Lust’, ook flink schatplichtig aan deathmetal.

Voor liefhebbers van avontuurlijk deathcore is er dus best veel te beleven, zeker in afwisselende tracks als ‘The Lurking Fear’ en ‘The Dying Lust’, dat zelfs wat elektronica bevat. Maar ook hersenpandrillers als ‘World Of Tyrants’ , ‘The Ignorant One’ en het grindcore pareltje ‘Corpse Eater’ boren zich een weg door je frontale cortex. Bijzonder is dat opener ‘Through My Eyes’ begint met een rustig basloopje van anderhalve minuut, waarop een kalm gitaarloopje kabbelt totdat de brute grunt van Alexandre Malachenko je wakker schudt. Hetzelfde soort trucje herhaalt Forsaken Crown ook in ‘God Works In Mysterious Ways’. Heel fraai gedaan.

Als je Forsaken Crown wat kritiek mag geven is dat na bijna vijf jaar wachten 26 minuten muziek produceren wel heel karig is. Maar gelukkig is The Ignorant One wel een strak gemusiceerde en prima plaat geworden, en beter een goede korte plaat dan dat er nog een half uurtje aan vullers zou zijn toegevoegd. Reign In Blood van Slayer duurt tenslotte ook nog gen half uur en is ook uitgegroeid tot een klassieker van formaat, al zal dat met The Ignorant One niet zo snel gebeuren. Zo eerlijk moeten we wel zijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:Forsaken Crown Label:Eigen Beheer
Cover Eternal Breath - World Of Chaos

Eternal Breath - World Of ChaosHet Belgische Eternal Breath heeft al een lange geschiedenis achter de rug....

Cover Sin Savage - Lost In The Dark

Sin Savage - Lost In The Dark New wave of British heavy metal, maar dan uit België, het lijkt ons de beste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT