RECENSIE: The Pact - Possibilities

The Pact
2019-11-21 ”The Pact symbolizes a magical realism that brings joy and energy to life through various communications uniting people regardless of their age, color, nationality, tribe or even religion”, zo valt te lezen aan de binnenkant van Possibilities, het debuutalbum van The Pact. Achter de naam The Pact schuilen drie Nederlandse mannen die een instrumentaal jazzrockalbum hebben opgenomen. Het trio is het geesteskind van drummer en producer Sietse Huisman die samen met toetsenist Tico Pierhagen en bassist Ronald Jonker als The Pact door het leven gaan.

Op Possibilities wordt het drietal bijgestaan door een aantal muzikanten die de muziek van The Pact aanvullen met gitaar, diverse saxofoons en piano. Zo ontstaat een jazz/ fusion mix die liefhebbers van het genre zullen doen kwijlen. De namen die op het album meedoen zeggen ondergetekende niets, maar dat de muzikanten uitzonderlijk goed zijn is duidelijk te horen. Van de zeven tracks zijn er drie (mede) geschreven door Pierhagen of Huisman, maar zijn het vooral ook de gastmusici die een dikke vinger in de pap hebben bij de composities en arrangementen, waarvan er eentje overigens een hele oude bekende is: ‘Summertime’ van Gershwin. Afgekloven tot op het bot, dat wel, maar in de uitvoering van The Pact klinkt het toch weer lekker fris.

In bijna alle tracks heeft de saxofoon veel te vertellen, behalve in ‘Now Realy, waarin Allen Hinds laat horen wat een geweldige gitarist hij is. In deze track ook nog een zogenaamde vocal loop waardoor er toch nog iets van stemmen zijn te ontwaren. Deze track gaat nog het meest richting rock terwijl ‘Detour Ahead’ door het gebruik van drie soorten saxofoon bijna pure jazz is.

De laatste track heet ‘Souls United – Live In Italy’ en is er eentje van Gianni Vancini die ook meedoet met zijn saxofoon. Het in deze livesong mee gemixte publieksgeluid geeft deze track dan ook een lekker live gevoel. Alsof je er zelf bij staat. Het is een swingend einde van een sterk album dat je een prettig gevoel geeft, ook als je niet echt een jazzrockkenner bent. Gewoon eens proberen.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Pact Label:Eigen Beheer
Cover Faye Webster - Atlanta Millionaires Club

Faye Webster - Atlanta Millionaires Club Faye Webster is een niet al te bekende Amerikaanse zangeres en fotografe....

Cover Jon Void - Mise And Abyme

Joni Void - Mise And Abyme Mise En Abyme refereert aan een techniek in de kunst waarbij een afbeelding...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT