RECENSIE: Quaker City Night Hawks - QCNH

QCNH
2019-12-02 Quaker City Night Hawks is een rock ’n roll band zoals ze tegenwoordig niet veel meer bestaan. De heren spelen een moddervette mix van blues, roots en rock ’n roll geïnspireerd door de jaren ’70. Dit met een lekker rauw randje. Zoals ook dit jaar op het legendarische American Fest bleek waar de drummer tijdens het optreden de geluidsman de volle, verbale laag gaf. Later volgden verontschuldigingen, maar in de muziek van Quaker City Night Hawks suddert deze rauwe energie onder het oppervlak van de liedjes.

Dat rauwe randje maakt het geluid spannend en – ondanks de duidelijke jaren ’70 saus – origineel. De muziek van de Quaker City Night Hawks ligt in het verlengde van ZZ Top, Allman Brothers en Lynyrd Skynyrd. Stevig gitaarwerk duikt op in de verschillende liedjes, maar ook van een orgelsolo zijn de heren niet vies. Dat laatste klinkt bijvoorbeeld steengoed in het broeierig, psychedelische ‘Pay To Play’.

Op andere momenten gaan de heren tekeer als Neil Young & Crazy Horse. ‘Colorado’ is zo’n liedje. Het begint als een lekker middle-of-the-road countryrocknummer. Al snel pakken de gitaren het over. Daarna staat het liedje nog steviger. Uiteindelijk kiezen de heren voor een stevige afsluiter. ‘Freedom’ is het ruigste nummer. Alle pedalen worden ver opengezet. De drummer lijkt dwars door de drumvellen heen te slaan, het gitaarspel vliegt ongestructureerd alle kanten op en zanger Sam Anderson schreeuwt de teksten. Het is indrukwekkend hoe rommelig, energiek en swingend de band hier klinkt.

Het knappe van QCNH is dat de meeste bands die zich laten inspireren door de oude rock ’n roll bands bang zijn voor vernieuwing terwijl Quaker City Night Hawks deze vernieuwing bewust opzoekt. Zonder dat dit stoort. Moeiteloos komen de verschillende stijlen samen. Mooi in dat kader is ‘Tired Of You Leaving’. Met de bijdrage van de blazers ademt het net zo veel Fela Kuti als Curtis Mayfield en een psychedelische ZZ Top.

Quaker City Night Hawks zijn aan hun vierde album toe. QCNH is de beste tot nu toe. De plaat swingt en ademt dat speciale rock ’n roll geluid dat het zuiden van de Verenigde Staten zo goed kenmerkt. De groep werkt zich langzaam op en ook deze plaat zal er ongetwijfeld toe bijdragen dat er weer meer fans bij komen voor de Quaker City Night Hawks.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Quaker City Night Hawks Label:Eigen Beheer
Cover Manu Delago - Circadian

Manu Delago - CircadianDe Oostenrijkse hangspeler Manu Delago is een bezige bij. Zo toerde hij de...

TFS

Tropical Fuck Storm - Braindrops Amper een jaar na hun debuut brengt de Australische art-punkband Tropical...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT