RECENSIE: Laïs - 25 Jaar Lais

Lais
2019-11-08 In 1994 zongen Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix op een festival in het Vlaamse Gooik voor het eerst samen. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en verschijnt het album 25 Jaar Laïs, met daarop een doorsnede uit het oeuvre van de Vlaamse folkgroep en daarnaast een aantal nieuwe songs.

Voor de fans zijn natuurlijk vooral de nieuwe songs interessant en een aantal hiervan is behoorlijk sterk, waaronder het klassieke ‘Ach Weh Des Leiden’, de traditional ‘The Soldier And The Lady’ en het folky ‘Chimacum Rain’. Deze laatste song is van Linda Perhacs en die zingt hier ook mee.

Naast de nieuwe songs bevat 25 Jaar Laïs zoals gezegd een doorsnede van het oudere werk van de groep hierbij ligt de nadruk op de eerste drie albums, met klassiekers als ‘t Smidje’, ‘Isabelle’, ’t Zoutvat’, ‘(Houd Uw) Kanneke’ en ‘Marie Madeleine’. Helaas ontbreken er echter ook wel wat hoogtepunten uit het Laïs-oeuvre, waaronder ‘De Ballade Van Boon’, ‘De Wanhoop’ en de bewerking van de Spinvis-song ‘Astronaut’.

Daarnaast wordt de EP ‘A La Capella’ volledig genegeerd, waardoor ook ‘De Reiziger’ en de prachtige Neil Young-cover ‘After The Goldrush’ ontbreken. Ook staan er op 25 Jaar Laïs geen nummers van het album Laïs Lenski, waarop de drie zangeressen samenwerkten met Simon Lenski van Die Anarchistische Abendunterhaltung. Hierdoor is 25 Jaar Laïs als verzamelaar nogal onvolledig.

Dit doet echter niets af aan de muziek, die meestal erg mooi is. De stemmen van de drie zangeressen, door Emmylou Harris ooit bestempeld als “Angel Voices” voeren uiteraard de boventoon. De muziek gaat van folkrockend (’t Smidje’) tot verstild (‘Chimacum Rain’), maar staat altijd in dienst van deze prachtstemmen.

Voor wie nog niet bekend is met het werk van Laïs is 25 Jaar Laïs een mooie kennismaking en de fans zullen uiteraard blij zijn met de nieuwe songs. Als verzamelaar is 25 Jaar Laïs echter incompleet.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Laïs Label:V2 Records
Cover 45ACIDBABIES - AMBER19

45ACIDBABIES - AMBER19Bij een band afkomstig van de Herman Brood Academie gaan nog niet meteen de...

Cover Hasse Fröberg & Musical Compagnion - Parallel Life

Hasse Fröberg & Musical Compagnion - Parallel Life Hasse Fröberg vormt samen met Roine Stolt het gezicht van The Flower Kings....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT