RECENSIE: Dö (doom) - Astral Death Cult

ADC
2019-11-13 Vanuit haar hoofdkwartier in Nijmegen heeft Désirée Hanssen in een paar jaar tijd met bloed, zweet en tranen, maar vooral met heel veel liefde voor muziek, een kwaliteitslabel neergezet dat ruimte biedt aan bands uit alle hoeken van de zware muziek.

Lay Bare Recordings staat voor sludge, doom, stoner, psych, goth en nog veel meer. Dat alles uitgebracht op - bij voorkeur gekleurd - vinyl. De eerste release was van Mos Generator (2013) en inmiddels staat de teller boven de vijfentwintig. En nu ligt Astral Death Cult van Dö te draaien op de platenspeler.

Het Finse trio Dö trekt flink van leer op het zes tracks tellende album. Songtitels als ‘Planet Eater’ en ‘Drifting (In A Methane Ocean)’ zeggen genoeg. Het is de drie heren dan ook menens. De band bestaat uit zanger/bassist Deaf Hank, drummer Joe E. Deliverance en gitarist Big Dog. Hoewel nog luid aanwezig op het album, is Big Dog onlangs vervangen door een nieuwe snarenplukker: Tarbuck (o.a. Rite, Masteroid).

De plaat opent met de zwaar overstuurde doomtrack ‘Intergalacticlude’. De tekst is onverstaanbaar, maar de boodschap klinkt weinig hoopgevend. Op ‘Atmosfear’ wordt de boel niet veel vrolijker. De duistere gitaartonen van Big Dog, het ronkende basgeluid en de fluisterzangstem van Deaf Hank zorgen voor een onheilspellend intro. Na 1.47 minuut slaan de drums in als een meteoriet en lijkt het letterlijk alsof de wereld vergaat.

Bij ’Drifting (In A Methane Ocean)’ is er helemaal geen ontkomen meer aan. De track klinkt alsof de mensheid langzaam wordt gesmoord door de methaangassen die opstijgen uit de ontdooiende permafrostlaag van moeder aarde. Murw gebeukt door kant A, biedt kant B de luisteraar wat meer lucht.

‘Cosmic Communion’ - de titel verraadt het al - klinkt behoorlijk spaced-out en ‘Planet Eater’ neigt lichtjes naar blackmetal. Het psychedelische ‘Beyond The Cosmic Horizon’ is een sfeervolle afsluiter van het album.
Dö klinkt op Astral Death Cult onheilspellender en onverwoestbaarder dan ooit. Met een nietsontziende (maar swingende) ritmesectie en brute gitaaruitbarstingen draagt Dö de eretitel powertrio met verve: ”Hail cosmos! We’re all Döömed!”.

Liefhebbers van nostalgie kunnen voor een cassettetape van Astral Death Cult terecht bij Mercyful Tapes. Maar voor een ultieme luisterervaring, ga je natuurlijk voor een vinyluitgave van Lay Bare Recordings.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Dö (doom) Label:Lay Bare Records
Cover Benedicte Maurseth - Benedicte Maurseth

Benedicte Maurseth - Benedicte Maurseth Benedicte Maurseth speelt al 28 jaar viool en dat is op het gelijknamige...

Cover 45ACIDBABIES - AMBER19

45ACIDBABIES - AMBER19 Bij een band afkomstig van de Herman Brood Academie gaan nog niet meteen de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT