RECENSIE: Wives - So Removed

Wives
2020-01-13 Er zijn bands waarbij je direct kunt horen uit welke stad zij komen. Dat geldt zeker voor Wives, die de muziek uit hun stad New York uit de ondergrondse postpunkperiode weer helemaal naar boven heeft gebracht. Met behulp van geleende apparatuur heeft de band hun debuut in de avonduurtjes opgenomen en na een jaar kon So Removed worden uitgebracht. Dat betekende voor gitarist Andrew Bailey dat hij overdag genoeg tijd had om ook dreampopband DIIV op te richten en vorm te geven. Beide bands brachten nagenoeg gelijktijdig hun debuut uit, dus hij zal binnenkort zijn aandacht moeten verdelen. Naast Bailey bestaat Wives uit Jay Beach (gitaar en zang), Alex Crawford (bas) en Adam Sachs (drums).

Het album ademt een nostalgisch sfeer, terwijl het de onzekerheden van de huidige generatie behandelt. De elf nummers beschrijven de dagelijkse vervreemding van de maatschappij en de angsten die daarbij komen kijken, met name het volgzame van de oude generatie om hen heen. Dit komt het duidelijkst tot uiting in ‘Servants’ met de tekst "All the people, they go blind. To be servants to the right/Who you serving?”. Ook laten zij hun eigen generatie niet ongemoeid op slotnummer ‘The Future Is A Drag’ waarbij ze nu al concluderen dat er geen redden meer aan is: “We blew it just for kicks”.

De cynische, observerende teksten zijn de ingrediënten die het album sterk maken. Muzikaal is hier niets wat we niet al (veel) eerder gehoord hebben: The Ramones (‘Whatevr’), The Stooges (‘Hit Me Up’) of zelfs The Velvet Underground (‘Workin’) passeren de revue. Daarnaast is de invloed van Pixies alom aanwezig en klinkt Beach zelfs als Frank Black, zoals op het meest vrolijke nummer ‘The 20 Teens’, of ‘Even The Dead’. Toch zijn het nummers als ‘Waving Past Nirvana’ met een tekst als “And your uncle, he wears a dress/With a shotgun and some meth/And no teeth where he peeks in his mirror to speak in tongues”, wat de band onderscheidt van hun illustere voorbeelden.

Platenlabel City Slang heeft naast White Denim, Calexico en Jessica Pratt wederom een band te pakken die zorgt voor een stukje nostalgie. De enigszins bekend in de oren klinkende muziek en de eigentijdse teksten zullen vele generaties aanspreken. Hopelijk zorgt het ervoor dat vele zonen in hun vaders collectie kunnen gaan rondneuzen. Voor jonge en oude punkrockers.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Wives Label:City Slang
Cover Doctors Of Madness - Dark Times

Doctors Of Madness - Dark TimesBij Doctors Of Madness mag je wel van een wedergeboorte spreken. Meer dan...

Cover Clipping. - There Existed An Addiction To Blood

Clipping. - There Existed An Addiction To Blood Hoor je rap dan denk je drugs en geld. En zo lijkt het hier ook om gangstas...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT