RECENSIE: Minimal Compact - Creation Is Perfect

MC
2020-01-02 De verrassing was groot bij het zien van de naam van Minimal Compact op de albumreleaselijst. De teleurstelling groter toen bleek dat het nieuwe album met ‘Holy Roller’ slechts één nieuwe song bevat. Het album Creation Is Perfect is een album met remixen van oud materiaal uit de bloeiperiode van de band.

Minimal Compact maakte in de periode ’82-’88 naam met haar donkere new wave met oriëntaalse invloeden. De band uit Israël vestigde zich begin jaren tachtig in de Lage Landen, met Amsterdam als thuisbasis, het Belgische Crammed Discs als platenlabel, Dirk Polak (Mecano) en Marc Hollander als productionele krachten en Max Franken als drummer.

De klassieke bezetting van Minimal Compact is ook op dit album paraat: zanger Samy Birnbach, bassiste en zangeres Malka Spigel (ook keyboards), gitarist Rami Fortis (ook backing vocals), Berry Sakharof (gitaar en keyboards) en drummer Max Franken. De band wordt op het muzikale en productionele vlak bijgestaan door Colin Newman (Wire).

Het album is een fraaie staalkaart van het oeuvre van Minimal Compact. Eén track van het debuutalbum One By One (‘Take Me Away’), drie tracks van Deadly Weapons (‘The Well’, ‘Nada’, ‘Not Knowing’), één van de debuut EP Minimal Compact (‘Statik Dancin’’) en twee van het meer commercieel klinkende album Raging Souls. De plaat sluit af met de nieuwe track ‘Holy Roller’.

Opener ‘Statik Dancin’’ is een funky danstrack waarbij de drumbeat, de staccato gitaarpartijen en de monotone zangstem van Samy Birnbach zorgen voor een uiterst dansbaar geluid. Ideaal voer voor de dansvloer van een duistere vleermuizennachtclub.

In de meer melodieuze nummers van Raging Souls, ‘My Will’ en “Raging Souls’, en op ‘Not Knowing’ is een hoofdrol weggelegd voor zangeres Malka Spigel. In het refrein van de nieuwe track ‘Holy Roller’ vloeit haar dromerige stemgeluid mooi samen met de monotone stem van Birnbach.

Na iets meer dan een half uur is de hernieuwde kennismaking met Minimal Compact voorbij. Hoewel de remixen weinig toevoegen aan het oude werk van de band, het geluid is hooguit wat opgepimpt, is het goed dat Minimal Compact na zo’n lange stilteperiode weer wat van zich laat horen.

Voor nieuwkomers is Creation Is Perfect een opgefriste eerste kennismaking met de band. Voor oudgedienden is het vooral hopen op nieuw werk, want de enige nieuwe track ‘Holy Roller’ smaakt zeker naar meer.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Minimal Compact Label:Eigen Beheer
Cover Amy O - Shell

Amy O - ShellSinds haar vorige album is er voor Amy O behoorlijk wat veranderd. Ze is...

Cover Tempers - Private Life

Tempers - Private Life Tempers is een apart muzikaal duo uit New York. Zo begonnen ze in 2013 met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT