RECENSIE: Schëppe Siwen - Wat Bleift

Siwen
2020-03-11 De bijdrage van Luxemburg aan de popgeschiedenis blijft grotendeels beperkt tot de jaarlijkse deelname aan het Eurovisie Songfestival. Schëppe Siwen gaat daar waarschijnlijk geen verandering in brengen.

Schëppe Siwen (Schoppen Zeven) is een achtkoppig folkgezelschap uit Luxemburg. De band begon als trio in hun stamkroeg Vis A Vis en groeide in de loop der jaren uit tot het achtkoppig gezelschap dat het nu is. Hun stamkroeg Vis A Vis (gerund door drummer Chris) zijn ze trouw gebleven. Schëppe Siwen treedt er nog jaarlijks op tijdens St. Patrick’s Day.

Schëppe Siwen brengt op het album Wat Bleift folkrock en put daarbij inspiratie uit alle muzikale windstreken: Duitse schlagers, polka, zigeunermuziek uit de Balkan, reggae en ska uit Jamaica, Mexicaanse Mariachi en hier en daar een vleugje punk en surf. Dat alles gezongen in plat Luxemburgs (Lëtzebuergesch).
De titel Wat Bleift slaat op de snel veranderende wereld anno 2020. Het album opent met een instrumentaal zigeunerdeuntje (‘5 Vir 7’). Het tweede nummer ‘Looss Alles Zréck!’ is voorzien van een lekker surfgitaarintro. ‘Weltrees’ is de Luxemburgse versie van reggae en ‘Sternenhimmel’ valt als ballade, inclusief kinderkoor (Muselfenkelcher), wat uit de toon bij de rest van het album.

‘De Klenge Männchen’ is het folkpunk anthem van de plaat. Het nummer, opgeleukt met blazerssectie en meebrulrefrein, gaat over identiteitsverlies. De (satirische) tekst gaat over de Luxemburgse man als uitstervende diersoort die binnenkort te bewonderen is in een museumvitrine als relikwie uit een ver verleden.

Met Wat Bleift zal Schëppe Siwen weinig potten gaan breken over de landsgrenzen. Het zal de band hooguit wat uitstapjes naar buurland Duitsland opleveren. Maar wat maakt het uit. Ieder land verdient een band als Schëppe Siwen, al is het maar om een feesttent in de juiste stemming te brengen of om een ingedut bruiloftsfeest nieuw leven in te blazen!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Schëppe Siwen Label:Vis A Vis
Guru

The Guru Guru - Point FingersWie The Guru Guru ooit live heeft gezien weet het. Denk muzikaal aan At The...

Cover Destroyer - Have We Met

Destroyer - Have We Met “Het mooie aan Destroyer is dat een volgende plaat zomaar weer een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT