RECENSIE: The New Conrad Miller Trio - Con Alma

Alma
2020-08-08 The New Conrad Miller Trio bestaat uit Coen Molenaar op piano, Enrique Firpi op drums en David de Marez Oyens op contrabas, ook samen bekend als begeleiding van gitarist Jan Akkerman. Opgericht in 2018 delen zij hun liefde voor muziek in een al veel langer durende vriendschap ‘met (hun) ziel’. Con Alma, het derde album van het trio, verwijst behalve naar deze vriendschap ook naar een stuk van Dizzy Gillespie uit 1954, de begintijd van de Latin Jazz – het genre waar het trio volledig tot zijn recht komt.

Con Alma opent met het (moderne) jazz kenmerkende freaken, in dit geval op piano, maar het gehaaste gevoel dat het oplevert, ebt snel weg en maakt plaats voor een prettig luisterende plaat. De naam van het album doet de plaat meer dan eer aan: er wordt ‘met ziel’ gespeeld. We horen warme en soepele jazz, die regelmatig de pan uit swingt. De kenmerkende Zuid-Amerikaanse ritmes zijn volop aanwezig in het spel van alle drie de muzikanten. Een symbiose heeft zich voltrokken die leidt tot een verrukkelijke samenkomst van klanken. De piano mag dan wel de overhand hebben, er wordt voldoende ruimte aan alle drie geboden om te soleren; solo’s die samenkomen tot een groter geheel.

Er is niet één nummer dat er specifiek uitspringt of één solo, maar dat is juist ook de kracht van deze plaat: het is echt een geheel. De nummers lopen naadloos in elkaar over, maar hebben wel een eigen karakter, een eigen richting. Opvallend is de scherpe productie waardoor alle drie de instrumenten even goed hoorbaar zijn.

Los van de muziek, maar wel noemenswaardig, is het schitterende, dromerige artwork op de omslag, gemaakt door de schilder Maurice Cheval, een kunstschilder uit Florida.

Soms valt er niet veel meer te zeggen, less is more: simpelweg een steengoede plaat.
Recensent:Sarah Jacobs Artiest:The New Conrad Miller Trio Label:Mochermusic
Cover Schëppe Siwen - Wat Bleift

Schëppe Siwen - Wat BleiftDe bijdrage van Luxemburg aan de popgeschiedenis blijft grotendeels beperkt...

Cover Destroyer - Have We Met

Destroyer - Have We Met “Het mooie aan Destroyer is dat een volgende plaat zomaar weer een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT