RECENSIE: Les Amazones d'Afrique - Amazones Power

Les Amazones'
2020-07-25 Les Amazones d’Afrique is een collectief van zangeressen uit (met name West-)Afrika opgericht door Oumou Sangaré, Mariam Doumbia (ook bekend van het duo dat ze samen met Amadou Bagayoko vormt) en Mamani Keita in 2014 in Bamako, Mali - de bakermat van veel grote West-Afrikaanse muzikanten. Op dit tweede album wordt het collectief vertegenwoordigd door Mamani Keita, Rokia Koné, Fafa Ruffino, Kandy Guira, Niariu, Nacera Ouali Mesbah, Ami Yerewolo, Jon Grace en Boy Fall.

Een mix van traditioneel en modern met een elektrisch sausje door producer Liam Farrel aka Doctor L kenmerkte zowel hun eerste album République Amazon, dat zeer goed werd ontvangen, als nu ook hun tweede album Amazones Power. Amazones Power is een echte cross-over plaat waar traditionele en moderne muziek niet de strijd met elkaar aangaan, maar juist elkaar, net als de stemmen van deze vrouwen, versterken. Het is moeilijk deze plaat nog onder het genre wereldmuziek te scharen met alle dance- en hiphopelementen.

Het album zit stampvol energie en de kracht druipt er vanaf; de naam doet de plaat echt eer aan. Power in de dreunende bassen en scherpe synthesizers die de moderne inslag kenmerken, power in de stemmen van deze strijdende vrouwen en power in hun activistische boodschap: vóór de rechten van vrouwen, maar tegen geweld. “Together we must stand” in ‘Heavy’ is nog maar het begin. Vrouwenbesnijdenis, een zeer gevoelig onderwerp, wordt veroordeeld in het nummer ‘Love’ en in tegenstelling tot het eerste album zijn er ook mannen te horen - zij worden er ditmaal letterlijk bij betrokken. Zelfs zangeressen van over de hele wereld nemen deel aan het afsluitende nummer, met bijna voorspelbare titel, ‘Power’. Een ander noemenswaardig nummer is ‘Rebels’ dat volledig in het Arabisch is gezongen door Nacera Ouali Mesbah.

Wat een moed in zowel de teksten als deze unieke muzikale combinatie van traditioneel en modern. Deze Queens dienen we serieus te nemen.
Recensent:Sarah Jacobs Artiest:Les Amazones d'Afrique Label:Pias
Cover Izakaya Heartbeat - Subterranean Sunset

Izakaya Heartbeat - Subterranean Sunset Subterranean Sunset heet het derde album van Izakay Heartbeat dat in 2010...

Cover Mariecke Borger - Bright Sky

Mariecke Borger - Bright Sky Mariecke Borger is een singer-songwriter uit Nederland die een mix brengt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT