RECENSIE: Mariecke Borger - Bright Sky

Borger
2020-05-06 Mariecke Borger is een singer-songwriter uit Nederland die een mix brengt tussen folk en roots. In 2013 bracht ze haar debuutplaatThrough My Eyes uit. Ondanks de goede recensies die haar plaat ten deel vielen, verdween Borger voor zeven jaar van de radar. Terwijl iedereen al lang dacht dat Mariecke Borger haar carrière niet meer zou voortzetten, komt ze met een opvolger. Bright Sky zoals de plaat heet, bevat acht liedjes en duurt nog geen half uur.

Borger heeft de liedjes zelf geschreven en het geheel opgenomen met haar echtgenoot Floris de Vries. Samen hebben zijn het meeste ingespeeld, maar hebben daarnaast nog wel wat hulp ingeroepen van een handjevol muzikanten, waarvan Bertolf Lentink de bekendste is. Zijn, voor het muziekgenre onmisbare, bijdragen op lapsteel, dobro en pedalsteel voegen zeker wat toe. Daarnaast horen we Rients Kuik op staande bas, Mischa Porte op drums en Joost van Es op fiddle.

Met zoveel goede muzikanten kan een plaat eigenlijk niet mislukken en al snel wordt duidelijk dat Bright Sky een topper is in het genre. De rijke, maar nooit overdadige, instrumentatie en de kalme kraakheldere stem van Borger zijn zoals dat zo mooi heet: a match made in heaven. In haar acht folkliedjes laat Borger ook haar meest intieme gedachten de vrije loop. Wegdromen in een zacht lentezonnetje bij een klaterend beekje, terwijl de insecten zoemen en de vogels zacht kwetteren. Het is de sfeer die bij je opkomt bij de muziek van Borger. Mooie rustgevende muziek die we tijdens de huidige gezondheidscrisis goed kunnen gebruiken. Er is hoop, dat lijkt de boodschap die de muziek van borger uitstraalt en dat is net wat we nodig hebben.

Heerlijk zacht wiegende liedjes, die door de subtiele instrumentatie telkens wat meer prijsgeven, geven de diepste gedachten van Borger weer. In ‘Meet Again’ bijvoorbeeld mijmert Borger over een oude geliefde: ”The memory of your smiling face has blown by the wind and haze. I couldn’get a hold of it”. Ook in ‘To Stay’ bezingt ze wat was en wat nooit meer terugkeert: ”And when it’s time, life is yours and mine, just wait a while, for me… To understand, to comprehend. To realise, it’s changing”.

In de prachtige afsluiter ‘Try’ kijkt Borger hoopvol vooruit: ”Making new dreams. Everything is behind us. What do we got to lose my love. Just look into my eyes.”. Fenomenaal, dat ondanks de eenvoudige instrumentatie deze track toch bijna dreigend kan klinken. Het is een schitterend einde van een prachtig album dat je een half uur lang al het grimmige nieuws doet vergeten.
Recensent:Jan Didden Artiest:Mariecke Borger Label:Volkoren
Cover Les Amazones d'Afrique - Amazones Power

Les Amazones d'Afrique - Amazones Power Les Amazones d’Afrique is een collectief van zangeressen uit (met name...

Cover Minotaurus - Victims Of The Underworld

Minotaurus - Victims Of The Underworld Joepie, de nieuwste Minotaurus is uit en aan uw recensent de eer om er iets...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT