RECENSIE: Denhollander - Birth Of A Lifetime

Denhollander
2021-02-15 Remco Den Hollander was altijd al een buitenbeentje. Als enig kind van Katwijkse MKB ouders was hij vaak op zichzelf aangewezen. Als hij niet met vrienden onder invloed van drank en drugs kattenkwaad uithaalde, experimenteerde hij met muziek en geluidsfragmenten om de eenzaamheid de baas te zijn. Na een slechte trip van een pilletje gevuld met LSD, Ecstasy en Speed, werd hij zich pas bewust van zijn omgeving. Daar waar eerst naar zijn schoenen keek tijdens een strandwandeling ging hij almeer genieten van wat er om hem heen te zien was. Toen hij kort na de slechte drugservaring via straatevangelie in aanraking kwam met godsdienst, ging het roer om.

Na in verschillende alternatieve, christelijke rockbandjes gespeeld te hebben werd hij steeds vaker gevraagd als sessiemuzikant en zo zit hij al bijna dertig jaar in het vak. Het plotselinge overlijden van zijn vader, vier jaar geleden, maakte veel in hem los. Als hij op negenenveertig jarige leeftijd nu niks meer zou doen met de ruim vijfhonderd opgenomen samples en ideeën, dan zou het er niet meer van komen. Samen met producer Minco Eggersman en soundengineer Theodoor Borger werden de opnames beluisterd en geanalyseerd om van muzikant/grafisch/vormgever/webdesigner/fotograaf/filmer de artiest Denhollander te maken.

Birth Of A Lifetime is de mooi gekozen titel van zijn eerste eigen album waar hij de meeste instrumenten op speelt (gitaren, synthesizers, harmonium). Naast Borger (bas, piano, harmonium, synthesizer) en Eggersman (drums) werden meerdere artiesten met wie hij eerder samenwerkte naar de studio gehaald. Zo is daar Jonas Pap op cello, Arie van der Plas op bluesharp en Steen Gees Christensen op doedoek. Uiteraard is dochter Inge op vocalen te horen (‘In Noctum’). In een periode van een aantal maanden werden de samples omgetoverd tot prachtige composities, waarbij de luisteraar even de wereld om zich heen kan vergeten.

Met ‘Out From The Blackness’, ‘Somewhere On Unending Roads’ en ‘The Anger The Longing And The Hope’ wordt de luisteraar het leven van de sensitieve artiest wel duidelijk gemaakt. Toch is het meest typerende nummer ‘The And’. Met tekstfragmenten in het Sami wordt het verhaal verteld door een rendierhouder over een wit rendier in de kudde. Dit beschrijft Denhollander het beste: onderdeel van de groep, maar wel een buitenbeentje. Al mag zijn muziek zich meten met die van Max Richter, Ólafur Arnalds en Mogwai.

Het debuutalbum van Denhollander kenmerkt zich door fraaie, cinematische soundscapes die het best te beluisteren zijn zoals het persbericht dat vermeldt: op een herfstige dag met een kop koffie of thee in een luie stoel. Dat een slechte trip uiteindelijk tot zoiets moois kan leiden én een droom kan verwezenlijken moet ook hem goed doen. Het verbaast niet dat dit een instrumentaal album is: iemand die met muziek zoveel kan vertellen, heeft geen woorden nodig.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Denhollander Label:Volkoren
DBT

Drive-By Truckers - The New OK The New OK staat voor: het gaat goed met je ondanks Covid 19. De plaat is...

Cover Kissed By A Ghost - Spirit

Kissed By A Ghost - Spirit Dat we in Nederland meerdere elektronicamuzikanten rijk zijn is voor een deel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT