RECENSIE: All Hands_Make Light - Darling The Dawn

AHML
2024-04-05 Wanneer mag je spreken van een supergroep? Als de heerser van post-rock noise Efrim Menuck (Godspeed You! Black Emperor) samenwerkt met zangeres Ariel Engle (Broken Social Scene), drummer Liam O’Neill (SUUNS) en violist Jessica Moss (Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra)? Dat is namelijk de bezetting van All Hands_Make Light, die met Darling The Dawn hun eerder verschenen cassette All Hands_Make Light [2021] opvolgt. Interessant detail is dat een aantal nummers hiervan, zowel de opener als afsluiter, terugkomen en wel in omgekeerde volgorde.

Zodra Engle "When the birds don't sing, the night says anything" zingt op het eerste nummer ‘A Sparrow’s Lift’, wordt je meegesleurd in een andere wereld. Een wereld waar je de teksten niet van begrijpt, hoe poëtisch deze ook mogen klinken. Een wereld die enkel bestaat uit lange gelaagde synthesizers gedrenkt in ambient drone. Een wereld die niet iedereen zal willen betreden, maar diegene die deze overstap durft te maken, zal het niet vergeten.

Met zijn vieren weten zij in eerste instantie een dreigende waas van muziek over ons te leggen, die pas halverwege het midden van het tweede nummer, ‘We Live On A Fucking Planet And Baby That’s The Sun’, tot een reactie komt. Zodra Menuck begint te zingen ontstaat er iets ongemakkelijks; doordat Engle op de achtergrond meezingt laat je je meegaan. Dat geldt voor het overgrote deel van het album: er komen geluiden op je af die door de zachtaardige stem van Engle worden afgeweerd. Zo is ‘Waiting For The Light To Quit’ beter te verteren dan het rauwe ‘A Workers’ Graveyard (Poor Eternal)’, waar Menuck zijn gedachten opdreunt.

Het krachtige ‘The Sons And Daughters Of Poor Eternal’ is het beste nummer op het album. De langzame opbouw van meerdere synthesizers wordt uiteindelijk gestuit door de drums van O’Neill. Engle zingt hier in meerder stemmen overheen. Hierna zorgen de zware droneklanken van ‘Anchor’ en de violenklanken op ‘Lie Down In Roses Dear’ dat je langzaamaan weer terug wilt komen in een wereld waar refreinen en melodieën ertoe doen. Als Engle je toezingt met "Darling the dawn has found us again", weet je dat je weer veilig terug bent gekeerd.

Met het collectief All Hands_Make Light weet zowel Menuck als Engle te verrassen. Hier klinken zij beiden, zoals ze nog niet eerder hebben geklonken. De een wat meer timide, de ander wat meer uitgelaten. Hoe dan ook, Darling The Dawn is een album dat je meerdere keren na elkaar kunt beluisteren. Het verveelt nergens, maar blijft ook nergens hangen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:All Hands_Make Light Label:Constellation
Cover Lone - Isolated Heroes

Lone - Isolated HeroesSinds Michel van Dijk en Ferdinand Bakker, na het verscheiden van Alquin, de...

Cover Splinter - Role Models

Splinter - Role Models Het Haagse Splinter heeft een tweede album uitgebracht. De vier man sterke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT