RECENSIE: godspeed you! black emperor - G_d's Pee At States End!

GYBE
2021-08-11 De Canadese (post)rockband Godspeed You! Black Emperor bestaat al meer dan 25 jaar. De band uit Montreal grossiert in instrumentale muziek waarin volop wordt geëxperimenteerd met analoge synthesizers, tapeloops en radiofrequenties in combinatie met allerhande bassen en drums, violen en cello’s en gitaren met heel veel feedback! Welkom in het universum van Godspeed You! Black Emperor.

Bandoprichters Mike Moya, Mauro Pezzente en Efrim Menuck zijn ook op G_d’s Pee At Ste’s End! weer van de partij. Net als enkele andere oudgedienden: violiste Sophie Trudeau, bassist Thierry Amar, gitarist David Bryant en drummer Aidan Girt. Relatieve nieuwkomer is drummer en glockenspiel speler Timothy Herzog.

Het nieuwe album wordt, zoals gebruikelijk, uitgebracht op het Constellation label (o.a. Fly Pan Am en Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra). G_d’s Pee At State’s End! bevat vier tracks, waarvan er twee de 20 minuten grens naderen of nét overschrijden.

‘A Military Alphabet’ is met 20:22 minuten de langste track van het album. Het lange en langzaam opgebouwde intro wordt gevormd door tapeloops, radiofrequenties en wat voorzichtige vingeroefeningen op gitaar. Op 6:07 doet de eerste gitaarriff zijn intrede, gevolgd door een overstuurde baslijn op 6:20.

Met het invallen van de drums op 6:54 komt de song langzaam los van de grond. Wat volgt is een tussenstuk van krautrock-achtige proporties waarin het orgel zich niet onberoerd laat. Vanaf 13:43 wordt gas teruggenomen en begint de band aan de lange terugreis naar de aarde.

‘Fire At Static Valley’ is zowel qua lengte als sound een stuk conventioneler: melodieus uitwaaierende gitaarpartijen en rustgevende synthesizerklanken voeren de boventoon. Een ritme is in het nummer vrijwel geheel afwezig.

‘Government Came’ (19:48) begint met radioflarden en eindigt met galmende kerkklokken. Daar tussenin bevat de rijk georkestreerde song zowel klassiek aandoende stukken als passages van trance-achtige proporties.

Godspeed You! Black Emperor heeft nog meer klassieks in petto. In afsluiter ‘Our Side Has To Win’ is een hoofdrol weggelegd voor het vioolspel van Sophie Trudeau. Het nummer is daarmee een passend slot van G_d’s Pee At State’s End!.
Recensent:Bart Slaats Artiest:godspeed you! black emperor Label:Constellation
Muggs

DJ Muggs - Dies OccidendumBijna twintig miljoen albums verkocht DJ Muggs met zijn vrienden Sen Dog,...

Cover The Mountain Goats - Dark In Here

The Mountain Goats - Dark In Here Als je de albumtitel Dark In Here hoort, verwacht je geen gezellige plaat....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT