RECENSIE: The Mountain Goats - Dark In Here

Mountain Goats
2021-07-22 Als je de albumtitel Dark In Here hoort, verwacht je geen gezellige plaat. Maar dat valt best mee. De laatste plaat van The Mountain Goats staat vol met mooie, rustige luisterliedjes. Dark In Here is de derde plaat in een jaar tijd, die The Mountain Goats heeft uitgebracht. Het album is opgenomen in een bijzondere studio, de FAME-studio in Muscle Shoals, Alabama. In deze studio hebben onder andere Aretha Franklin, Wilson Pickett en Percy Sledge muziek opgenomen.

De plaat begint als een rustige roots-/folkplaat, langzaam verandert het geheel steeds meer in blues en soul. In het nummer ‘Lizard Suit’ ontspoort de band en wordt het een grote brei aan geluid. ‘Parasian Enclave’ is een traditioneel folknummer en had zo onder een Ikea-reclame gekund. Het tweede nummer van de plaat is wat dat betreft meer uitgesproken en steviger. Het heeft wat weg van Fontaines D.C.. Je hoort bij ‘The Destruction Of The Kola Superdeep Borehole Tower’ een stevige, beetje valse stem die praat/zingt over de muziek met net iets te harde drums. Het nummer swingt en je hoort een Hammondorgel. Dit nummer gaat over klaprozen naast een eenzame snelweg, op weg naar een boortoren. Dit is een van de pareltjes van Dark In Here.

Op het album komen verschillende onderwerpen voorbij. Zo zingt John Darnielle over Griekse mythologie, stukken uit de Bijbel en ‘The Slow Parts On Death Metal Albums’. Dark In Here is opgenomen in coronatijd en hoewel er niet direct over wordt gezongen, klinkt de plaat alsof het deels in lockdown is gemaakt en geschreven.

Een van de mooiste nummers op Dark In Here is ‘Before I Got There’. Het begint donker, met de lage toms van het drumstel en de basgitaar. Het is vergeleken met de rest van het album een kaal nummer, maar het komt daardoor beter binnen. Dit lijkt ons ook een les voor John Darnielle, je hoeft niet alle nummers volledig in te kleuren, als je wat ruimte en wat wit laat in het nummer, komen de andere kleuren beter uit.

Er gebeurt genoeg moois op Dark In Here en het is een plaat die per luisterbeurt mooier wordt. Op sommige momenten kakt de boel echter wel een beetje in, maar dat duurt gelukkig nooit lang.
Recensent:Freek Morren Artiest:The Mountain Goats Label:Merge Records
Cover godspeed you! black emperor - G_d's Pee At States End!

godspeed you! black emperor - G_d's Pee At States End!De Canadese (post)rockband Godspeed You! Black Emperor bestaat al meer dan...

Cover Hiss Golden Messenger - Quietly Blowing It

Hiss Golden Messenger - Quietly Blowing It Na de intrigerende mix van roots en alternatieve rock op Terms Of Surrender...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT