RECENSIE: H.C. McEntire - Every Acre

McEntire
2023-07-29 Na veertig seconden luisteren weet je, dit gaat heel mooi worden. Every Acre van H.C. McEntire slaat ons met het eerste nummer ‘New View’ direct om de oren en geniet alle aandacht. Alle zintuigen staan op scherp! Every Acre gaat over de historische eigenaren van het gebied in de Verenigde Staten, waar deze plaat is opgenomen. ”This album was written and recorded on traditional territory of the Eno, Saponi, Cheraw, etc. people”, geeft de hoes aan.

Wanneer we naar .Every Acre luisteren, komt meteen de naam van Emmylou Harris naar boven. Emmylou Harris is inmiddels al 76, maar Heather McEntire is pas 41 en gaat haar positie als het zo doorzet overnemen. Het is al haar derde plaat, maar deze heeft alles in zich. Zowel verstilde nummers (‘Turpentine’) als rockend (‘Shadows’).

Maar Every Acre is zeker geen kopie van één van Emmylou’s beste platen Wrecking Ball uit 1995, maar qua sfeer, feel en productie benadert het album dit hoogtepunt van Emmylou. Dat album was goed voor een Grammy Award voor Beste Hedendaags Folk Album. Wrecking Ball werd geproduceerd door de inmiddels vermaarde producer Daniël Lanois (ook aan de knoppen bij U2’s Joshua Tree).

Terug naar Every Acre. Heathers stem treft de muziekliefhebber recht in het hart. Het tempo is lekker loom, hetgeen de stem nog meer kracht en intensiteit geeft. ‘Rows Of Clover’ is een rustig verstild nummer, waarin alle instrumenten ruimte krijgen om gehoord te worden en een prachtig geheel vormen. Rustige drumtikjes, rustige brede gitaarlijnen en daar de stem van Heather overheen, alsof je in de zevende hemel terecht bent gekomen. Maar het nummer gaat niet over hemelse zaken. “Past heirs draw the master plot; red wings in de pasture plot; axes, taxes, mark and blind” zingt Heather over al het onrecht.

Every Acre is het beste album van het jaar tot nu toe. Productie, stem, songs en inhoud zijn perfect afgestemd op onze muzikale oren, waarbij de plaat lekker tegen alle randjes schuurt en ingetogen het hele spectrum van zacht naar hard bestrijkt. Countryrock op zijn best. Petje af! Het klinkt zo eenvoudig en sober, alsof het gemakkelijk gemaakt is. De klasse druipt er van af. Het is zeker geen plaat alleen voor countryliefhebbers. Dit album bevat negen pareltjes die voor het oprapen liggen voor iedereen. Pak ze op en koester ze!
Recensent:René Obdeijn Artiest:H.C. McEntire Label:Merge Records
Demian

Demian Dorelli - My Window Demian Dorelli komt uit Londen en My Window werd opgenomen in Lecce, in...

Aiala

Aiala & Eltornado - Demons De plaat Demons doet denken aan dag en nacht. Zwart aan de bovenkant en wit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT