RECENSIE: H.C. McEntire - Lionheart

Lionheart
2018-04-18 Als frontvrouw van Mount Moriah is zangeres H.C. McEntire geen onbekende in de Americana. Voor haal solodebuut Lionheart is haar telefoonboek goed open getrokken. Onder andere Angel Olsen, Tift Merritt en Phil Cook helpen haar met de plaat.

Op dit soloproject geeft H.C. McEntire alle ruimte aan sfeervolle Americana die het midden zoekt tussen folk, pop en lichte countrytintjes. Sfeervolle sferen worden gecreëerd door bijvoorbeeld violen te combineren met sprookjesachtige tikjes op een soort klokkenspel. Dit creëert dan een nummer als ‘Wild Dogs’. Dezelfde combinatie van instrumenten wordt ook gebruikt bij ‘One Great Thunder’. Hier zingt McEntire, in combinatie met achtergrondzang, enkele regels. Door de kortheid van het nummer en de lange introductie creëert het een sfeer, maar ontbreekt de boodschap van het liedje.

De stem van H.C. McEntire beweegt zich soepel door deze liedjes. Op het eerdergenoemde ‘Wild Dogs’ klinkt de zangeres als Angel Olsen, maar tijdens ‘Quartz In The Valley’ doet McEntire meer denken aan alt-rocker Nikki Lane. Dit komt ook doordat de gitaren en drums er een Amerikaanse rock ’n rollritme van maken. Ook ‘Baby’s Got The Blues’ is wat rauwer. Hier kan McEntire wel langzaam uithalen, maar door de aanstekelijkheid van de teksten meet dit nummer zich met het recente werk van Hurray For The Riff Raff.

Het is dit laatste waarin H.C. McEntire het beste tot haar recht komt. Helaas is dit ook de kant die ze op Lionheart het minst laat zien. McEntire heeft een zeer goede stem die zacht als fluweel klinkt. Door dit te combineren met violen en langzame opbouw werkt dit zachte karakter op sommige momenten bijna verstikkend. Het zijn de meer rockende countrynummers die maken dat je als luisteraar weer adem kan halen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:H.C. McEntire Label:Merge Records
Cover Ryan O’Reilly - I Can`t Stand The Sound

Ryan O’Reilly - I Can`t Stand The Sound Ryan O’Reily is een nog betrekkelijk onbekende Ierse singer-songwriter die...

Cover Hollie Cook - Vessel Of Love

Hollie Cook - Vessel Of Love Zangeres Hollie Cook lijkt in de wieg te zijn gelegd voor de muziek. Haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT