RECENSIE: The Mountain Goats - In League With Dragons

Mountain Goats
2019-06-14 De Amerikaanse band The Mountain Goats is in Nederland niet zo bekend. Wellicht verandert dat binnenkort: de lo-fi /indiefolkrockband uit Noord-Carolina is zelden in zo’n goede vorm of zo creatief geweest. Hun zeventiende (!) album In League with Dragons, kondigden zij aan via livestream vanuit het hoofdkantoor van Wizards of the Coast, het bedrijf dat het spel Dungeons & Dragons wereldwijd bekend maakte. Tijdens de persconferentie werd uitgelegd waar de nummers op dit album over gaan: gewezen atleten, rocksterren en tovenaars. Het nummer ‘Younger’ vat het album goed samen: de ontgoocheling van de helden van weleer- inmiddels van middelbare leeftijd- die er achter komen dat zij niet meer het respect ontvangen dat zij ooit kregen. “It never hurts to give thanks to the broken bones … And what they hoped to represent/When I was younger”.

Zo vertelt ‘Doc Gooden’ het verhaal van de voormalige pitcher van de Mets, terwijl hij zijn succesjaren aan zich voorbij laat gaan. “When my name was everywhere/None of you were there.”. Op ‘Passiac 1975’ zingt bandleider John Darnielle vanuit het perspectief van zijn muzikale held Ozzy Osbourne (hij schreef het 33⅓ boek over het Black Sabbath’s album Master Of Reality). Ook hij moet inzien hoe zijn idool nu zijn teksten vergeet, bloed ophoest en een parodie van zichzelf is geworden die pathetisch blijft vervallen in “Tell the crowd, tell the world/I want everyone to get high.”

De band laat op ‘Waylon Jennings Live!’ horen dat zij ook het countrygenre beheerst, waarbij de washboards en shakers niet ontbreken. Op dit nummer wordt het gezichtspunt vanuit een drugsdealer bezien, die in een casino zijn countryster komt bezoeken (“Looking up at the one man in this room / Who’s handled more cocaine than me”). Ook hier komt de verteller Darnielle volledig aan zijn trekken.

Typische Mountain Goats nummers zijn er ook: ‘An Antidote For Strychnine‘ en ‘Possum By Night’, waarbij de zanger boven de muziek uit zijn verhaal vertolkt en waarbij hij zich niet aan de maat wil houden. Voor de echte fans is er ook nog een verrassing: ‘Going Invisible 2’ is een vervolg op het B-kantje ‘Going Invisible’ van een single uit 2006.

De band laat op dit album verschillende gevallen helden de revue passeren. Het is geheel in lijn met de vorige twee albums ,BeatTthe Champ (2015) en Goths (2017), waarbij hommage werd gebracht aan, respectievelijk, voormalige worstelaars en een verouderd mode- en modegenre. Dit album zal geen groter publiek aantrekken, maar dat ligt niet aan de band: de zang John Darnielle’s is nog niet eerder zo soepel geweest en drummer Jon Wurster is constistent goed gedurende het gehele album. Geef hen een kans!
Recensent:Hendrik Goos Artiest:The Mountain Goats Label:Merge Records
Cover Reigning Sound - Abdication...For Your Love

Reigning Sound - Abdication...For Your Love Abdication…For Your Love luidt de titel van het nieuwste album van...

Cover Ketil Bjornstad - Rainbow Sessions

Ketil Bjornstad - Rainbow Sessions Ketil Bjørnstad is een Noorse pianist (en ook schrijver van ruim dertig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT