RECENSIE: Orla Gartland - Woman On The Internet

Gartland
2022-01-20 Women On The Internet van Orla Gartland is de perfecte muziek voor een roadtrip in februari. Met je zonnebril op auto rijden omdat de zon fel schijnt en nog laag staat. Haar heldere stem zingt je zo naar je bestemming.

Hoewel Gartland al jaren muziek maakt is dit haar eerste echte plaat. EP’s en singles zijn er genoeg, maar dit is haar debuutplaat. De stijl is in de loop der jaren ook veranderd. De eerste liedjes die ze uit bracht waren op haar veertiende, haar debuutplaat is volwassen. De muziek van Gartland doet denken aan de zusjes van Haim en Fleetwood Mac.

Er zitten veel details in de muziek, als je met koptelefoon op luistert hoor je tingeltjes, subtiele zachte achtergrondzang, een koebelletje en andere verrassende geluiden. Elke keer wanneer je de plaat luistert hoor je weer iets nieuws.

Het thema van de plaat is identiteit. Wie ben je? Wie wil je zijn? Gartland wil zijn als de vrouwen op het internet, hier verwijst ook de albumtitel naar. Het nummer ‘More Like You’ is echt de hit van de plaat en verder zijn er nog ‘You’re Not Special Babe’ en ‘Pretending’.

De teksten van Gartland bevatten humor, ”There’s no manual, and if there is, I haven’t read it,” zingt ze in ‘Things That I've Learned’. De muziek van de Ierse zangers zit vol met extra geluiden, synthesizers en rare geluiden. Het is een vrolijke plaat om naar te luisteren, maar je hoort pas echt dat ze mooie liedjes maakt als ze minimalistisch te werk gaat op bijvoorbeeld ‘Do You Mind’. Haar stem komt daar erg goed tot haar recht, het nummer klinkt IJslands en had zo van Asgeir kunnen. Ze heeft niet de hele plaat lang bliepjes en rare elektronische geluiden nodig. Het nummer wat hier op volgt is bijna het tegenovergestelde, schreeuwende gitaren en een schreeuwenede Gartland.

In 2020 en 2021 stond ze op de line-up voor Lowlands, beide shows zijn niet doorgegaan. Hopelijk krijgt ze in 2022 nog een kans, driemaal is scheepsrecht.
Recensent:Freek Morren Artiest:Orla Gartland Label:Mattan Records
Cover ISLAND - Yesterday Park

ISLAND - Yesterday ParkDrie jaar geleden wist de Londense formatie ISLAND veel indruk te maken met...

Cover Horse - Orca

Horse - Orca Soms moet je even een stapje terug doen om weer een aantal stappen vooruit te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT