RECENSIE: Maiden United - The Barrel House Tapes

Maiden United
2020-03-09 Het concert van Maiden United in Carré in januari 2018 bleek een soort afsluiting van een periode, waarbij de EP Empire Of The Clouds voorlopig even de tijdelijke finishlijn markeerde. Initiator en bassist Joey Bruers vond dit het moment om de formule van Maiden United weer terug te brengen naar de oorsprong en een verwachtingspatroon te doorbreken. Ondanks dat Bruers vanaf het begin Maiden United altijd als project omschreef, leek het steeds meer een vaste band te worden waarin meestal een hoofdrol was weggelegd voor Damian Wilson (zang) en Ruud Jolie (gitaar).

Bruers heeft voor het vierde volledige album van deze akoestische Iron Maiden tribute band opgenomen met maar liefst tien muzikanten en vijf vocalisten. Ditmaal dus geen Wilson of Wudstik op zang, maar op The Barrel House Tapes horen we Frank Beck (Gamma Ray), Jeroen Voogd (The Dust Connection), Jos Severens (Up The Irons), Ester Anna Bauman (Ann My Guard) en als grootste verrassing Doogie White, die vooral bekend is geworden om zijn werk met Rainbow, Yngwie Malmsteen en Michael Schenker.

Om met de laatste zanger te beginnen; hetgeen White laat horen op ‘Wasting Love’ en ‘Stranger In A Strange Land’ voegt echt iets toe en maakt ook duidelijk waarom Ritchie Blackmore hem naar zijn band haalde. Ook Frank Beck laat in ‘Back In The village’ en ‘Phantom Of The Opera’ horen dat de Iron Maiden songs, toch niet echt makkelijk om te zingen, moeiteloos naar zijn hand te zetten zijn. Daarnaast zijn de prestatie van Jeroen Voogd in drie tracks ook prima al lijkt ‘The Number Of The Beast’ op sommige momenten iets te hoog gegrepen, maar het country-achtige arrangement is werkelijk fantastisch. De manier waarop Jos Severens ‘Powerslave’ inzingt is op sommige punten wat overdreven, alsof hij te veel zijn best wil doen, terwijl hij in de andere songs juist weer prima voor de dag komt. De rol van Bauman is wat kleiner (een gedeelte in de bonustrack ‘Caught Somewhere In Time’), maar feit is dat ze een hele fijne warme stem heeft. Kortom vocaal is het geheel op wat kanttekeningen na prima te pruimen, al wordt vooral Damian Wilson stiekem toch ook wel een beetje gemist.

Om alle muzikanten die meewerkten te benoemen voert wat ver, maar natuurlijk is het feit dat Dennis Stratton op twee tracks meespeelt wel heel bijzonder. Iron Maiden fans hoeven natuurlijk niet verteld te worden wie dat is. Verder zijn de bijdragen van de beroemde trompettist Eric Vloeimans in drie tracks ronduit verrassend te noemen. Vooral in ‘Powerslave’ is zijn rol prachtig, maar ook ‘Phantom Of The Opera’ en ‘Santuary’ krijgen door de trompet een prachtige boost. Een gedurfde keuze die heel mooi uitpakt.

The Barrel House Tapes is weer een met zorg samengesteld album, waaruit blijkt dat Iron Maiden een ongelooflijk oeuvre van prachtige songs heeft opgebouwd, die ook nu weer in uitgeklede versies fier overeind blijven. Bruers is nog steeds tot over zijn oren verliefd op Iron Maiden, en dat hoor je.
Recensent:Jan Didden Artiest:Maiden United Label:JBM Promotions
Cover Yevgueni - Yevgueni 2000-2020

Yevgueni - Yevgueni 2000-2020Liefhebbers van Nederpop en kleinkunst opgelet: de Vlaamse band Yevgueni...

Cover The Flea-Pit - The Life And Times Of Doug Jaranski

The Flea-Pit - The Life And Times Of Doug Jaranski Drummer Wily van Haren en gitarist en zanger Harald te Grotenhuis kwamen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT