RECENSIE: The River Curls Around The Town - Nightshadows

River Curls
2020-06-06 The River Curls Around The Town is een muzikaal project van twee Belgen. Niet die Twee Belgen, maar Bart Bekker (zang, gitaar, ritmes, samples) en Jan Vanwinckel (zang, gitaar, bas, keyboards, ritmes, samples). In 2008 debuteerden ze met More Than A Break. En nu brengen ze hun tweede album Nightshadows in eigen beheer uit.

Bekker en Vanwinckel zijn ook actief in de stevige rockband Gudinöv. Maar The River Curls Around The Town is duidelijk andere koek. Luisterpop met een hoofdrol voor gitaar en toetsen aangevuld met een soepel basgeluid. In de sound zijn invloeden van Brian Eno en (de David Gilmour versie van) Pink Floyd terug te horen.

Wat zwaar valt op het album is de fluisterzang van Bekker en Vanwinckel. De in het Engels gefluisterde teksten zijn niet direct een genot voor het oor. Wat ook niet meehelpt is dat beide heren lijken te kampen met een flinke midlifecrisis getuige een tegeltjeswijsheid als ”You only die once, and live every day” of een zin als ”I see you chase your dream. before you’re dead and gone”.

De betere stukken op het album zijn duidelijk de instrumentale passages. Vooral die waarin het gitaarwerk doet denken aan dat van Vini Reilly (The Durutti Column) of het solowerk van David Sylvian (lees: Robert Fripp). Je hoort op Nightshadows dan ook dat je met twee rasmuzikanten te maken hebt die hun weg in de studio kennen. Maar dat is nog geen garantie voor spannende muziek.

Op het smaakvolle gitaar- en baswerk is niks aan te merken. Het gebruik van ritmes en toetsen kan wel een flinke opfrisbeurt gebruiken. En de heren zouden er goed aan doen de vocalen over te laten aan gastvocalisten (wat ze op twee tracks al doen) of beter nog, geheel weg te laten.

Nu zijn de instrumentale nummers verreweg te prefereren boven de vocale tracks. Een uitzondering hierop vormt de Fleetwood Mac cover ‘Gold Dust Woman’. Deze wijkt stilistisch wat af van het eigen werk en de tekst wordt niet gefluisterd maar gewoon gezongen. De heren kunnen het dus wel, zingen!
Recensent:Bart Slaats Artiest:The River Curls Around The Town Label:Eigen Beheer
Cover Bart-Jan Hogenhuis - Prime

Bart-Jan Hogenhuis - PrimeVoor Bart-Jan Hogenhuis was het horen van Lewis Nash op een album van Oscar...

Cover Hunter Complex - Dead Calm And Zero Degrees

Hunter Complex - Dead Calm And Zero Degrees Hunter Complex presenteert zijn nieuwste album Dead Calm And Zero Degrees...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT