RECENSIE: Winter - Endless Space (Between You & I)

Winter
2020-10-01 Wie herinnert zich de videoclip ‘Clouds Across The Moon’ van de RAH Band uit 1985 nog? Hierin probeert de vrouw van een astronaut haar man te bereiken in de ruimte, maar hij heeft daar een verhouding met een collega-astronaut en doet net alsof elke keer de verbinding verbroken wordt. Stel nu eens voor dat hij weer terug naar aarde is afgedaald en dat zijn ‘ruimteschipscharrel’ alleen achterblijft en muziek maakt. Het resultaat zou zomaar het album Endless Space (Between You & I) van de band Winter kunnen zijn.

De Braziliaanse Samira Winter probeert al sinds 2015 door te breken met haar popmuziek. Zij omschrijft haar muziek als volgt: “It’s that mixture of nostalgia and beautiful sounds and melodies, and then a tinge of sadness and a hint of innocence.” Geïnspireerd door haar vader, die haar kennis liet maken met punkmuziek en haar moeders liefde voor música popular brasileira, bereidt zij haar eigen muzikale mix. Toch was ze zonder de hulp van Ian Gibbs niet zover gekomen. Zijn drijvende bas en meeslepende drumpartijen zorgen net voor dat beetje pit dat nodig is om de aandacht vast te houden.

Het album begint heerlijk fris en opgewekt met ‘Between You & I’. Winter fluistert ons in falsetto toe “I wish I could take you home and have you here”. Je krijgt direct zin in de reis. Ook ‘Healing’, ‘Say’ en ‘Constellation’ zijn zalige nummers om je ogen bij te sluiten en je mee te laten voeren naar haar ruimteschip. Heel af en toe onderbreekt zij de roes. Het duet ‘Ben No Fundo’ met Dinho Almeida in het Portugees doet even denken aan de RAH band en dus die andere astronautliefde. Het a-typische lo-fi ‘In The Z plane’ met zijn akoestische gitaar en de watergeluiden geven je het idee dat je op de verkeerde planeet beland bent. Maar gelukkig... met het prachtige ‘Memória Colorida’ en de door zware bas gedomineerde ‘Pure Magician’ weet je dat je op de koers zit.

Na drie eerdere pogingen lijkt het Winter toch gelukt om ons te betoveren. Wat al te graag wil je haar in de armen te sluiten. Haar album klinkt af en toe heel zoet, maar je zult het haar vergeven. Even wegdromen, waarna blijkt dat er weinig blijft hangen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Winter Label:Bar None Records
Cover Silverbacks - Fad

Silverbacks - FadIs Silverbacks de zoveelste Ierse band die meelift op het succes van hun...

Cover Sarah Walk - Another Me

Sarah Walk - Another Me Altijd willen weten hoe het is om als een vrouw door het leven te gaan? Dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT