RECENSIE: T-99 - Vagabonds

T-99 - Vagabonds
2007-06-25 Het Amsterdamse trio T-99 heeft sinds 2001 het vierde album op de markt gebracht en opnieuw is deze eigenzinnige band weer in staat geweest om een compleet ander geluid neer te zetten dan ze op hun voorgaande cd’s hebben gedaan. Zonder overigens hun eigen rootsvolle identiteit van swamprock, smerige alt-country, blues en een vleugje Klezmer-rock te verliezen krijgen we dertien originals voorgeschoteld waarvan werkelijk geen enkele stuk hetzelfde klinkt of maar enigszins voorspelbaar is. Zelfs stijlen met Noord-Afrikaanse- en Balkan invloeden passeren de revue.

T-99 trekt in het openingsnummer ‘Drunk’ meteen flink van leer met een lekkere stevige rock and roll song. Met de nummers ‘Betty’ en ‘Hey Hey’ krijg je gelukkig als luisteraar weer even de gelegenheid om op adem te komen, maar met ‘Sun’ gaat de beuk er weer lekker in.

Het trio beschikt over twee uitstekende leadzangers die ieder de helft van de nummers voor hun rekening nemen. Drummer en percussionist Martin de Ruiter houdt zich iets meer bezig met de extraverte nummers zoals onder andere het Franstalige ‘Fichez La Comp’ en de damper ‘3XRooster’, terwijl Mischa den Haring beter uit de voeten kan met de meer ingetogen nummers zoals onder andere ‘Have You Ever’ en het in en intrieste ‘Hope It’s Gonna Rain’. Overigens krijgt contrabassist Donne La Fontaine in het slotnummer ‘She’s Still Around’ de vocale eer toebedeeld.

Ondanks het gebruik van diverse gitaren, drums en percussie, contrabas, een banjo, mondharmonica, trompet, fluit en ukelele klinkt ‘Vagabonds’ toch iets minder pompeus dan zijn voorgangers ‘Strange Things Happens’ uit 2003 en ‘Cherrystone Park’ uit 2005. De directe en zeer strak klinkende productie is overigens wel veel opvallender dan voorheen.

Het trio is er met Vagabonds opnieuw met verve in geslaagd om een prachtig, eigenzinnig en uniek document af te leveren, zoals eigenlijk alleen T-99 dit kan. Vagabonds zal net als hun overige cd’s bij mij met grote regelmaat in mijn cd-speler zitten. Klasse!
Recensent:Bert Reinders Artiest:T-99 Label:Cool Buzz
Clemm - Consider the Lillies

Clemm - Consider the LiliesHeel bekend is Willem Janssen, alias Clemm nog niet. Als bassist speelde...

Timo - The Question Remains

Tino - The Question Remains De Haagse singer-songwriter Tino kondigde een jaar of drie geleden nog aan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT