RECENSIE: Kevin Morby - Sundowner

Morby
2020-11-25 Voor een enkeling komt de COVID-19 uitbraak als een welkome pauze. In het geval van Kevin Morby is het de ideale gelegenheid om eerder geschreven liedjes weer eens op waarde te schatten. Het zesde studio-album in zeven jaar mag dan ook gezien worden als een verzameling van overgebleven werk wat niet op voorgangers als City Music [2017] of Oh My God [2019] paste. Om de tien nummers van Sundowner aan elkaar te binden, heeft Morby gekozen voor een ontspannen, haast lome, sfeer zoals hij dat ervaren heeft in de Midwest, het meest landelijke gedeelte van de Verenigde Staten. Het is niet voor niks dat hij dit album samen met Brad Cook heeft opgenomen in de Sonic Ranch opnamestudio in Texas, ver weg van enige kustlijn.

Het album geeft Morby de gelegenheid om zijn muzikale invloeden en dito helden te eren. Op zowel opener ‘Valley’ als ‘Wander’ zingt hij als een jonge Bob Dylan, al zou die de tekst “I wonder, as I wander / Why was I born in the wild wonder?” wél in de prullenmand gegooid hebben. Op title track ‘Sundowner’ klinkt hij niet alleen als een jonge Leonard Cohen, hij schrijft ook als zodanig (“So I went to the Lord but the Lord said: "No, you're not welcome here anymore").

De benaming “Sundowner” komt op het experimentele drieluik ‘Campfire’ nog even terug. Met zijn vriendin, Katie Crutchfield (Waxahatchee), hadden zij deze al bestaande term een eigen interpretatie gegeven: mensen die melancholisch worden op het moment dat de zon ondergaat. Het is ook niet voor niks dat zij op dit nummer terugdenken aan bekende vrienden die onlangs, te vroeg, overleden zijn. Even later op ‘Jamie’ neemt Morby de tijd om zijn goede vriend en inspirator Jamie Ewing, die tien jaar geleden overleed, te herdenken.

Het is gelukkig niet alleen maar rouw waar dit album om draait: er valt ook genoeg te glimlachen. Zo neemt het sterke ‘A Night At The Little Los Angeles’ ons mee naar een hotelkamer vol met prullaria en gunt ons een voyeuristisch kijkje in wat er zich allemaal afspeelde op een avond (“There's lovers in the bedroom next door/You can hear 'em through the paper walls” ). Er is ook een heuse murder ballad te ontdekken: het bijzondere ‘Brother, Sister’. Op het ritme van een hartslag wordt het verhaal verteld van een overleden man, die in de gedachten van zijn zus doorleeft en haar influistert om zijn moord te wraken. “Oh brother, they killed you dead I know sister, now I live in your head (...) Hit them hard sister, then get to running”.

De prachtige albumhoes van Sundowner, zegt genoeg: het is een palet aan ideeën waaraan je kunt zien dat niets bij elkaar past, maar uit verschillende gezichtspunten bezien moet worden. Gewapend met een viersporenbandopnemer, die zorgt voor de soundscapes (kampvuur, uil) en geassisteerd door Big Thief percussionist James Krivchenia, voelt het alsof Morby muzikale kliekjes heeft opgewarmd om zo zijn archiefkast op te schonen. Nu dat gebeurd is mag er op het volgende album wel weer wat nieuws gebeuren.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Kevin Morby Label:Dead Oceans
HoMO

Holy Motors - HorseHet is al enkele jaren geleden dat het het South By South West Festival in...

Tindle

Mina Tindle - Sister Na zes jaar stilte vond Mina Tindle het weer eens tijd om een album uit te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT