RECENSIE: Tunng - Tunng Presents...Dead Club

Tunng
2020-12-22 Kannibalisme en necrofilie zijn echt de uiterste grenzen van de zoektocht naar alles wat met de dood te maken heeft. Ook al worden die op Dead Club snel bereikt, het is duidelijk dat Tunng niet uit is op effectbejag. Dat komt door de rustige muziek en de ingetogen toon waarop de leden het onderwerp presenteren. Het getuigt juist van oprechte en diepgaande interesse om allesomvattend te zijn. De band die van oorsprong bekend staat om folk, heeft tegenwoordig ook een duidelijke – maar bescheiden – elektronische component, waardoor zij ook luisteraars zullen aanspreken die niet van nature door het folk genre worden aangetrokken.

Hoewel conceptalbums van alle tijden zijn, behoren zij tot een kleine minderheid. Het is dan ook fijn om er weer eens één in handen te krijgen. En deze is dan ook nog onderdeel van een groter project. Het omvat filosoferen en storytelling over het ultieme einde van ieder levend wezen. Er horen podcasts bij, poëzie, korte verhalen door Max Porter en niet te vergeten het artwork voor de hoes. Een klein punt van kritiek is dat het thema zo grondig wordt uitgediept, dat het moeilijk is om alles een natuurlijke plek te geven. Dat is vermoedelijk de reden waarom er hele stukken conversatie door de muziek zijn gemixt. Het doet denken aan het ruim negen minuten durende ‘Chocolate’ op het Tinderstick’s album The Something Rain. Helaas voelt het nogal eens plompverloren en artificieel door het sterke contrast met de zang. Maar over het geheel genomen is de muziek krachtig genoeg om dat te compenseren en blijf je met een voldaan gevoel achter.

Stilstaan bij sterfelijkheid past bij de winter. Zeker in tijden waarin de nationale gezondheid onder druk staat, en doodsangst wordt gevoed door media en politiek. Tunng schept met hun achtste album een natuurlijke opening tot een serieus gesprek. Je kun dat doen terwijl je geniet van een verzameling stemmige liedjes die niet heel druk om je aandacht vragen. Maar evenzogoed kun je er ook geboeid naar luisteren, weggekropen onder een deken bij de zachte gloed van kerstlichtjes. Hoe je er zelf ook mee omgaat, één ding is zeker: uiteindelijk wordt iedereen lid van de Dead Club.
Recensent:Dave Stam Artiest:Tunng Label:Full Time Hobby
Cover This Is The Kit - Off Off On

This Is The Kit - Off Off On This Is The Kit is het alter ego van de in Parijs woonachtige Britse...

Cover LOMA - Don`t Shy Away

LOMA - Don`t Shy Away Soms moet je het gewoon laten gebeuren. In 2016 stond Jonathan Meiburg in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT