RECENSIE: Kelly Finnigan - A Joyful Sound

Finnigan
2020-12-31 In de tijd van het jaar dat we overspoeld worden door de favoriete kerstkrakerversies van bekende artiesten is een origineel album met feestelijke nummers een verademing. Zeker als deze zo goed uitgevoerd worden als Kelly Finnigan ons laat horen op A Joyful Sound. Menigeen zal zich verbazen dat hij zijn vorig jaar uitgebrachte album The Tales People Tell opvolgt met een kerstplaat. Zoals hij zelf zegt, is het meer dan dat: ”The songs and mood of the music should spark a feeling that it is a special time of year but also /…./ a reminder that a lot of people are still struggling regardless if it's Christmas or not.”

Als zoon van Hammond-organist Mike Finnigan, die met onder andere Leonard Cohen, Crosby, Stills & Nash, Etta James en Jimi Hendrix heeft gewerkt, kreeg Finnigan muziek met de paplepel ingegoten. Als frontman van Monophonics heeft hij daarnaast een goede kijk op wat er gebeurt in de soulmuziek en met name de huidige opleving hiervan. Dit album gaf hem de ideale gelegenheid om met de crème de la crème van de huidige nu-soul scene samen te werken. Zo horen we onder andere leden van The Dap-Kings, Durand Jones & the Indicators, Devon Lamarr Organ Trio en The Harlem Gospel Travelers. Alle muzikanten dragen hun steentje bij aan het geluid, dat doet denken aan de soul en R&B uit de jaren zestig.

Naast de knipoog naar James Brown's Funky Xmas op ‘Just One Kiss’ en ‘Santa’s Watching You’, compleet met de bijbehorende vocale uithalen, staat het album vol met muzikale herinneringen aan Marvin Gaye, Curtis Mayfield en The Stylistics. Luister maar eens naar ‘To Be Young At Christmas’ en ‘The Only Present Is Me’. Het zijn daarnaast de minder gebruikelijke instrumenten, zoals de harp van Destiny Muhammad (op zowel ‘A Joyful Sound’ als ‘No Time To Be Sad’) en de dwarsfluit van Morgan Price op ‘Waiting On The Big Man’, die het album tot een bijzondere luisterervaring maken.

Sommigen gruwelen bij de gedachte van wederom een kerstalbum, maar Finnigan nodigt ons hier uit op een soulfeestje. De uitstekende band speelt elf zo herkenbare nummers dat je niet kunt geloven dat deze al niet eens eerder zijn uitgebracht. De nummers beklijven zo goed, dat je er het hele jaar door van kunt genieten.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Kelly Finnigan Label:Colemine Records
Lee Fields

Lee Fields & The Expressions - Big Crown Vaults Vol. 1 Lee Fields & The Expressions brengt met Big Crown Vaults Vol. 1 een...

Cover Calexico - Seasonal Shift

Calexico - Seasonal Shift Kerstmuziek is een lastig genre. De bekendste kerstnummers zijn draken (‘All...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT