RECENSIE: Gabriel Garzón-Montano - Agüita

GGM
2021-03-10 De hoes van Agüita trekt gelijk de aandacht. Op de voorkant van het nieuwe album van Gabriel Garzón-Montano zien we de muzikant en zanger naakt in een jungle liggen. Vanzelfsprekend zo gepositioneerd dat de private delen onzichtbaar zijn. Gabriel zelf kijkt nonchalant van de camera weg.

De toon is daarmee gezet. Agüita is dan ook een album waar Gabriel zichzelf als een zwoele, soulvolle verleider presenteert. De zanger is getekend bij Stones Throw Records. Dat is ook het perfecte thuishonk voor deze experimentele mix van hiphop, reggaeton, soul en elektronica.

Agüita is de derde plaat van Gabriel Garzón-Montano. Het is een plaat geworden waarmee Gabriel de veelzijdigheid van zichzelf wil laten zien. Op sommige momenten swingt dat voortreffelijk. ‘Muñeca’ is bijvoorbeeld gewoon een goed reggaetonliedje. De beats knallen en Gabriel bezingt het ritme energiek en verleidelijk tegelijk.

Geen wonder dat Drake in 2015 een gedeelte van een liedje van Gabriel Garzón-Montano gebruikte op zijn plaat. Als geheel is Agüita echter een album dat het ook van dit soort momenten moet hebben. Er zit genoeg inspiratie op voor goede liedjes, maar als een op zichzelf staand album schiet het alle kanten op. De zwoele soul klinkt vaak zeurderig. De experimenten klinken vaak chaotisch. Dat maakt het geheel onsamenhangend. Op ’Fields’ komt dat nog het beste samen. Eerst zingt Gabriel in een ritme dat nooit op gang komt, maar ook niet emotioneel indruk maakt. Een heel licht psychedelisch ritme ondersteunt en dan pas bouwt het op naar een lekkere, licht knallende beat waarna het terugvalt op de slome zang van Gabriel. Ongetwijfeld zijn er muzikanten die iets met de onderliggende beat kunnen als inspiratie voor een goed hiphopnummer, maar het maakt van Agüita een hele zit die alleen echte liefhebbers van experimentele soul en hiphop interessant vinden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Gabriel Garzón-Montano Label:Jagjaguwar
Cover Sam Mangwana - Lubamba

Sam Mangwana - Lubamba Sam Mangwana is een Congolese artiest die al veel jaren meedraait. Hij...

Cover Various - Grenswerk Recordings

Various - Grenswerk Recordings Wat is er nu mooier dan oude herinneringen ophalen en deze op vinyl te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT