RECENSIE: Juan Juan - New Mexico

Juan Juan
2021-02-16 Juan Juan is het alter ego van Gertjan van de Geer. Zijn op een vier sporen cassetterecorder opgenomen album New Mexico wordt in eigen beheer uitgebracht.

Van de Geer wordt op drums bijgestaan door zijn vriendin. De productie van de plaat was in handen van Casper van der Lans (Pip Blom, The Homesick) en de mastering werd gedaan door Attie Bauw (bekend van heel veel metalacts).

New Mexico is hoorbaar geïnspireerd op een langdurig verblijf van Van de Geer in Midden Amerika. Het album ademt de laid-back sfeer van de muziek van Manu Chao. Eenvoudige liedjes die gedijen bij een basale aanpak. De nonchalante stijl, een paar Spaanse songtitels (‘Pajarito I, II & III’ en ‘Que Paso I & II’) en in het Spaans gezongen tekstregels (zoals in ‘A Girl Called Texas’) doen de rest.

Juan Juan hanteert op New Mexico met regelmaat de slide gitaar, zoals op het aardige ‘Hop Hop’. De (gitaar)sound doet denken aan Ry Cooder op de soundtrack van ‘Paris-Texas’ of tijdens één van zijn buitenlandse avonturen. Op ‘Life Is Short (Wanna Get Stoned)’ klinkt Juan Juan als het iets vrolijkere broertje van Lou Reed. Het zal geen toeval zijn dat uitgerekend deze song over drugs gaat.

En het zal evenmin toeval zijn dat het smaakvolle ‘New York Time’ schatplichtig is aan The Velvet Underground (denk aan ‘Pale Blue Eyes’). Met dank aan het kabbelende gitaarspel, de onderkoelde zang en de krakkemikkige orgelsolo tegen het einde van het nummer.

Met de songs ‘Hop Hop’, ‘Life Is Short (Wanna Get Stoned)’ en ‘New York Time’ (alle drie als single uitgebracht) hebben we meteen de meest memorabele tracks van de plaat te pakken. Het album is gevuld met teveel inwisselbare, ‘niets aan de hand’-liedjes. Met een strenge selectie van het materiaal had Juan Juan met New Mexico een sterke EP kunnen afleveren. Tip voor de volgende keer: ”Kill your darlings”.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Juan Juan Label:Eigen Beheer
Cover Voivod - Lost Machine - Live

Voivod - Lost Machine - LiveEchte doorzetters zijn het, de mannen van het Canadese Voivod . Bijna...

Cover Dream Theater - Distant Memories - Live In London

Dream Theater - Distant Memories - Live In London Het gezegde “overdaad schaadt” is niet van toepassing op Dream Theater of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT