RECENSIE: Blue Sands - Flowers Made Of Clay

Blue Sands
2021-02-21 Zou het niet lekker zijn als je je naam naar je stemming kon aanpassen? Of net als een schrijver even onder een pseudoniem door het leven gaan? Waarom zou je eigenlijk niet wat avontuurlijk met namen omgaan. Er zijn tenslotte mensen die zelfs bepaalde lichaamsdelen een naam geven. Waar dit naar toe gaat? Er zijn muzikanten zat die hun eigen materiaal onder een andere naam aanbieden dan waaronder ze normaal muziek maken. Bijvoorbeeld een project als Lindemann, waarmee Rammstein frontman Till Lindemann zijn eigen werk uit brengt. Regelmatig is het echter de vraag of een andere naam echt nodig was.

In krap twee jaar verschenen er verschillende releases van zangeres Esther van Hees en steeds hing daar een andere naam aan. Onder de naam Esther Von Haze bracht de Vlaamse zangeres een Engelstalig album uit met songs die deden denken aan de (pop)sound uit de jaren tachtig en negentig. Vervolgens verscheen onder haar eigen naam een album met haar Nederlandstalige favorieten, waarbij de muziek meer klein gehouden werd. Een wereld van verschil. Afgelopen jaar werd er met een EP een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Onder de naam Blue Sands verscheen Flowers Made Of Clay en aangezien hier de stijl toch weer flink afwijkt van het eerdere werk, is de keuze voor een andere naam niet vreemd. Zeker niet als je daar het bijna ouderwets aandoende, folky artwork bij neemt.

De muziek op Flowers Made Of Clay komt van slechts twee personen: Esther van Hees (zang) en Reindert Kragt (bas). De vier tracks op de EP bevatten twee covers, ‘Jenny Wren’ (Paul McCartney) en ‘Sally`s Song’(Danny Elfman, afkomstig van The Nightmare Before Christmas), ‘Flowers Made Of Clay’, dat gebaseerd is op het thema van Disney`s ‘Beauty And The Beast Prologue’ en een intieme versie van ‘Jasmin`s Mirror’, dat oorspronkelijk van het album Esther Von Haze afkomstig is.

Bij de opener en titeltrack klinkt de zang zoals we die ook van Esther Von Haze kende. We horen de heldere zangstem die zowel in de hoge als lage regionen overeind blijft. Uit de ontmantelde versie van ‘Jasmin`s Mirror’ blijkt hoe goed het liedje in de basis in elkaar steekt. Blue Sands heeft bijzonder weinig middelen nodig om te boeien. Het spel tussen de bas en zang is er een die mede door de bassolo’s constant de aandacht opeist, terwijl beiden toch grotendeels vasthouden aan de melodie en er weinig variatie in ritme is. Luisterliedjes om de aandacht bij te houden. Het is tekenend voor de gehele EP. De sound heeft regelmatig iets droevigs, maar ook iets dromerigs. Zeker op ‘Jenny Wren’, waar de bas minder speels klinkt dan het gitaarwerk van het origineel. Op ‘Sally`s Song’ heeft het droevige iets meer de overhand.

Flowers Made Of Clay is een smaakvolle EP die goed in de smaak zal vallen bij liefhebbers van mooie luisterliedjes. Dat het geheel een dromerige sound heeft, maar niet lichtvoetig is, maakt echter wel dat je hoofd naar dit werk van Blue Sands moet staan.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Blue Sands Label:Eigen Beheer
Cover Celeste (UK) - Not Your Muse

Celeste (UK) - Not Your MuseMet het predicaat van Best Sound of 2020 van de BBC en de Rising Star prijs...

Cover Umberto Vitiello - L'Ultimo Sogno Blu

Umberto Vitiello - L'Ultimo Sogno Blu Italië heeft de liedkunst hoog in het vaandel. Niet voor niets vond onlangs...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT