RECENSIE: Tragedian - Seven Dimensions

Tragedian
2021-05-21 Tragedian staat ingeschreven als band, maar is eigenlijk geen band. Bandleider en gitarist Gabriel Palermo heeft namelijk per release andere muzikanten om zich heen verzameld. De Amerikaanse gitarist heeft zich in Hamburg gevestigd, zodat het al in 2002 opgerichte Tragedian als Duitse ‘band’ bekend staat. Echt stabiel wordt het op deze manier nooit, al maakt het voor dit soort inwisselbare powermetal eigenlijk niet eens heel veel uit wie er achter de microfoon staat of wie de instrumenten bespeelt. De muzikanten die op Seven Dimensions meedoen staan allemaal hun mannetje. Daar valt niets op af te dingen.

Het recept op Seven Dimensions, het vierde album van Palermo en zijn mannen, mag als bekend worden verondersteld. We horen stevig doorratelende powermetal met de bekende ingrediënten; een zanger die het van onder uit zijn tenen haalt en een gitarist die voor duizend noten per minuut gaat. De meeste tracks hebben daarnaast een stevig ritme, geheel conform de gestelde kaders.

Natuurlijk wordt halverwege even gas teruggenomen met de verplichte powerballad, het zeker goed te pruimen ‘Crying In The Rain’, waaruit dan ook weer blijkt dat de zanger (Joan Pabon) in de rustigste stukjes wat moeite heeft. Geheel volgens het boekje gooien we hierna de gashendel weer volop open.

De overige songs zijn niet heel beroerd, maar veel hobbelt maar wat door zonder op te vallen en de keyboardgeluiden lijken rechtstreeks uit een vintage spelcomputer te komen. Het maakt dat tracks als ‘Aloneness’ , ‘Enlightened’ en ‘Forevermore’ tegen de irritatiegrens aanschurken. Pabon mag ook nog even zijn momentje pakken in ‘Para Siempre’, dat Spaanstalig is en dus de moedertaal van de Venezolaanse zanger is.

Om de verkoopcijfers wat op te krikken zijn er ook nog wat gasten opgetrommeld, waarvan Zachary Stevens (Circle II Circle, Ex-Svatage) de bekendste is. Zo horen we hem in de afsluitende ballad ‘Forces Of The Light’ in duet met Pabon. Ook hier bekruipt het gevoel dat er meer in had gezeten, zeker wanneer je een voortreffelijk zanger als Stevens uitnodigt, moet je hem niet gebruiken in een doorsnee ballad als dit.

Combinerend en deducerend kunnen we stellen dat Seven Dimensions een solide, maar weinig urgent, album is, dat amper op zal vallen tussen het idioot grote aanbod van dit soort platen. Verstokte powermetalliefhebbers zullen dit ongetwijfeld met veel plezier beluisteren. Gelijk hebben ze en het is ze ook van harte gegund.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tragedian Label:Suburban
Cover Tiny Legs Tim - Call Us When It`s Over

Tiny Legs Tim - Call Us When It`s OverDe COVID-19 crisis is ook niet aan de Belgische heren van Tiny Legs Tim...

Cover Everdawn - Cleopatra

Everdawn - Cleopatra Volgens de overlevering was de Egyptische koningin Cleopatra een sterke en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT