RECENSIE: Anneke van Giersbergen - The Darkest Skies Are The Brightest

AVG
2021-04-10 Wat Anneke van Giersbergen in haar muzikale carrière tot nu toe heeft gepresteerd mag als buitengewoon worden bestempeld. Ze is een van de beste zangeressen die ons kikkerlandje voortbrengt en dat heeft tot vele projecten en samenwerkingen geleid. Maar Anneke is ook maar een mens van vlees en bloed en niet zo heel lang geleden kwamen er wolken voor de zon. Een huwelijkscrisis trof Anneke en haar man en ook met haar band Vuur wilde het allemaal niet meer zo. Wat kun je dan doen als muzikant; het van je af schrijven en dat is precies wat Anneke heeft gedaan op The Darkest Skies Are The Brightest, een echte soloplaat want ze heeft alles zelf geschreven. Voor de instrumentale invulling heef ze natuurlijke wel wat hulp ingeroepen. De vrij sobere maar uiterst subtiele instrumentatie, inclusief hier en daar wat strijkers, laat alle ruimte aan de prachtige stem van Anneke, die als een waar nachtegaaltje haar teksten aan ons toevertrouwd.

The Darkest Skies Are The Brightest is een bijzonder openhartig werkstuk waarop Anneke op poëtische wijze de moeilijkste periode uit haar leven beschrijft. Zowel de albumopener (’Agape’) als de afsluiter (‘Love You Like I love You’) laten een boodschap van liefde horen, waarbij ze in de laatste track alle ellende achter zich heeft gelaten en haar grote liefde toezingt. Maar voor het zover is sleurt Anneke ons door allerlei sferen waarin onzekerheid, eenzaamheid, verleidingen en verdriet ieder om aandacht strijden. ”I am 100% imperfect, I am 100% alone” zo laat ze ons weten in het sterk ritmische ‘I Saw A Car’, waarin ze openhartig verhaalt over verleidingen en het ontlopen van verantwoordelijkheden. Dit snijdt werkelijk door je ziel, maar dat geldt voor alle liedjes op deze plaat. In ‘Hurricane’ lijkt de storm echt op te steken en de dreigende manier van zingen van Anneke past uitstekend bij de prominente ritmiek en het spannende (akoestische) gitaarloopje.

Wanneer je naar het kleine akoestische ‘Losing You’ luistert zie je Anneke voor je in het huisje waar ze de liedjes geschreven heeft. Ongetwijfeld met tranen in haar ogen, zingt ze de regels ”Thunder storms haunt me at night, and i won’t lie, i miss you in my life”. Probeer het dan maar eens droog te houden. Hierna komt het meest upbeat nummer van de plaat, de track heet ‘Survive’ en Anneke schreeuwt het bijna uit dat het allemaal toch nog goed gekomen is.

Dat het uiteindelijk goed is gekomen is natuurlijk superfijn voor Anneke en haar gezinnetje. Dat gunnen we de sympathieke zangeres van harte. Uiteindelijk krijgen we vroeg of laat allemaal in ons leven met een portie ellende te maken, maar er zijn weinig mensen in staat om dat op deze manier te verwerken. Het is een groot goed als je zo mooi kunt zingen en ook daar nog eens prachtige liedjes bij kunt maken. Het aloude gegeven dat een artiest in nood de mooiste muziek maakt is met dit adembenemend mooie The Darkest Skies Are The Brightest weer eens bewezen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Anneke van Giersbergen Label:Inside Out
Cover Tigers Jaw - I Won`t Care How You Remember Me

Tigers Jaw - I Won`t Care How You Remember Me Tigers Jaw is een Amerikaanse band, uit Pennsylvania om precies te zijn,...

Cover Alice Cooper - Detroit Stories

Alice Cooper - Detroit Stories De lockdown heeft zo zijn voordelen. Door het wegvallen van zijn live shows...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT