RECENSIE: Monsieur Doumani - Pissourin

Doumani
2022-01-04 De heren van Monsieur Doumani wonen in Cyprus, maar hun mix van muziek combineert de geluiden van de Balkan met Griekse klanken. De elektronisch versterkte tzouras speelt in de muziek van het gezelschap een hoofdrol. De tzouras is een snareninstrument uit de familie van de bouzouki. Dit aangevuld met trombone en gitaar maakt van Monsieur Doumani een swingend drietal.

Het meest recente album Pissourin is geïnspireerd door de COVID-19 pandemie en alle bijbehorende duisternis die omhoog komt. Bijvoorbeeld in de vorm van complottheorieën. Vrij vertaald betekent Pissourin ook ‘Complete Duisternis’. Het resultaat is een hypnotiserende, swingende plaat die continu dreigend klinkt. Met vooral hele dikke, swingende grooves.

Deze duisternis voet de ondertoon in het techno ritme van ‘Poulia’, maar ook in de opzwepende raps van ‘Kalikandjari’. Dit nummer kent een krachtig ritme via enerzijds de tzouras en anderzijds trombone. De trombone is ook een essentieel instrument van Monsieur Doumani. En vormt de basis voor het regelmatig terugkerende Balkan gevoel. Ook in ‘Kalikandjari’ klinkt de band soms als een elektronisch versterkte Goran Bregovic.

Tijdens ‘Thamat’ lijkt het ritme steeds sneller te willen, om dan weer terug te vallen op de basis. De trombone houdt een goede groove aan. De tzouras voert soms het tempo op. Gastzangeres Martha Frintzila geeft het geheel een mysterieus gevoel mee. Martha brengt een beetje fado naar het opzwepende ritme.

Monsieur Doumani mag zich dan hebben laten inspireren door de duisternis, op Pissourin horen we een band dit dat wel combineert met opzwepende ritmes. De duisternis komt vooral tot haar recht in de doordringendheid van de muziek. Monsieur Doumani klinkt op als een band die net zo gemakkelijk de liefhebbers van Goran Bregovic bekoort als de meer op vernieuwing gerichte bezoeker van Into Great Wide Open of de feestbeesten van één van de vele dancefestivals. Qua vergelijking komt wellicht Khruangbin nog het beste in de buurt. Dat is erg knap.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Monsieur Doumani Label:Glitterbeat
Cover Nilza Costa - Le Notti Di San Patrizio

Nilza Costa - Le Notti Di San PatrizioDe Braziliaanse zangeres Nilza Costa woont op dit moment in Italië. Le...

Cover Catherine Graindorge - Eldorado

Catherine Graindorge - Eldorado De Belgische Catherine Graindorge begon ooit als violiste in de band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT