RECENSIE: Marlies du Mosch - Tale Of A City

Mosch
2021-10-19 Het is een sombere middag, de regen valt met bakken uit de lucht, er staat een gure wind. Kortom, de herfst is begonnen en een uitstekend moment om onder het genot van een warme mok thee te genieten van Tale Of A City van de Nederlandse klassieke pianiste Marlies Du Mosch.

Maar wie is Marlies Du Mosch? De Rotterdamse pianiste heeft meestal een bescheiden rol op de achtergrond en heeft veel gecomponeerd voor theater en cabaret. Echt op de voorgrond treden doet zij dan nu met haar debuutalbum met veertien eigen composities. Met behulp van een crowdfunding zijn de nodige gelden bij elkaar geharkt en is Du Mosch samen met producer Gijs van Klooster de Wisseloord studio’s ingedoken om het album op te nemen.

De release van het album werd overigens vele malen uitgesteld, waarbij het de bedoeling was dat Marlies het album ongeveer gelijktijdig met de release live ten gehore zou brengen, maar de pandemie gooide meerdere keren roet in het eten. Ondanks dat er niet opgetreden zou worden werd de muziek wel een hit op Spotify en Apple music en dan vooral dankzij het nummer ‘Rayons De Soleil’ dat in een maand tijd maar liefst vierhonderdduizend maal beluisterd werd, terwijl het album richting het miljoen gaat. Overigens is Du Mosch tot nu toe voornamelijk in het buitenland (vooral Verenigde Staten) succesvol. In Nederland is ze nog steeds relatief onbekend.

De albumtitel is geïnspireerd op haar woonplaats en de muziek is bedoeld om rust te creëren binnen het hectische leven dat een grote stad met zich meebrengt. Daarbij zijn het de rustige plekken binnen Rotterdam die Marlies Du Mosch de nodige inspiratie hebben gebracht. De veertien klassieke pianomelodieën brengen je inderdaad tot rust en dwingen je bijna om achteroverleunend met de ogen dicht naar de muziek te luisteren. Inderdaad valt ‘Rayons De Soleil’ direct op door de fraaie melodie en zie je de parken en wateren glinsteren in de najaarszon. Maar op een geven moment valt de ‘Schemering’ in, passend voorzien van een spannende melodie die het langzaam donker worden op je netvlies projecteert. Als het dan donker wordt gaan alle lichten in “Manhattan Aan dDe Maas” aan en is dit het mooist van een afstand vanaf een rustige plek te aanschouwen. Het is hetgeen het wat meer luchtige ‘City Lights’ oproept.

Modern klassieke pianomuziek is iets dat je moet liggen, maar ook als dit in eerste instantie niet je kopje thee lijkt, is het aan te raden toch even naar de rustgevende melodieën op Tale Of A City te luisteren. De prachtige muziek neemt je mee op reis door een grote stad – behalve Rotterdam kun je elke grote stad invullen- en brengt je bloeddruk flink omlaag. Dat Marlies Du Mosch een groot pianiste en componist is wordt met dit album meer dan duidelijk
Recensent:Jan Didden Artiest:Marlies du Mosch Label:Eigen Beheer
Cover Zuby Nehty - Srdce Ven

Zuby Nehty - Srdce VenVeertig jaar Tsjechische punkrockgeschiedenis komt op het laatste album van...

Cover Orchestre International du Vetex - Plaza Mayor

Orchestre International du Vetex - Plaza Mayor Eens toerde de Belg Pieter Nys en ondergetekende als theatertechnici rond met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT