RECENSIE: El Michels Affair meets Liam Bailey - Inversion

El Michel
2022-01-03 De soulgroep El Michels Affair is van vele markten thuis. Ze ondersteunen hiphopartiesten zoals Raekwon, andere leden van de Wu-Tang Clan en Freddie Gibbs, maar zijn verder vooral bekend met hun instrumentale covers van Wu-Tang Clan nummers. De laatste paar jaar werkten ze ook aan Turkse pop en nu ligt er met Ekundayo Inversions een reggae album.

Voor deze plaat zoeken de heren de samenwerking op met Liam Bailey. Bailey is een Engelse soul-, pop- en reggaezanger die vooral bekend is van zijn samenwerkingen met artiesten als Chase & Status en Shy FX.

Ekundayo Inversions is een eerbetoon aan de dub. De liefde voor het genre klinkt er duidelijk in door en de plaat bevat 35 minuten heerlijk lome muziek. Bailey zingt rustig over de lome melodieën. ‘Walk With Me’ zit net zo tegen het valse aan als het beste werk van Israel Vibration. Bailey doet een goede poging tot een aanstekelijk refrein. El Michels Affair ondersteunt met minimale begeleiding, maar bouwt het ritme wel aangenaam op. Op ‘Conquer & Divide’ zoekt Bailey wat meer de dancehall op. Dat komt ook mede door de bijdrage van The Roots’ rapper Black Thought. Hij brengt wat energie met zijn vanouds goede rap. De onlangs overleden master van de dub Lee ‘Scratch’ Perry zingt op ‘Ugly Truths’ een stukje mee. Het nummer is wat sneller van tempo en Perry klinkt alsof hij vanuit een verre plek in het heelal nog wat laatste vocalen bijvoegt.

Dat is ook wel een beetje wat mist op Ekundayo Inversions. Het is een lekker eerbetoon aan de dub. De combinatie van El Michels Affair en Liam Bailey weten echter niet dusdanig de luisteraar mee te nemen met hun dubritmes, dat het de luisteraar helemaal betovert. Daar is toch een beetje extra voor nodig.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:El Michels Affair meets Liam Bailey Label:Big Crown Records
Cover Marisa Anderson/William Tyler - Lost Futures

Marisa Anderson/William Tyler - Lost Futures Marisa Anderson en William Tyler zijn twee Amerikaanse gitaristen die...

Cover GA-20 - Does Hound Dog Taylor

GA-20 - Does Hound Dog Taylor Hound Dog Taylor was een laatbloeier in de Chicago-blues scene. In 1960 nam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT