RECENSIE: Lady Wray - Piece Of Me

Lady Wray
2022-08-29 Nicole Wray is vanaf haar zeventiende actief bezig met moderne soulmuziek. Zij werd op haar vijftiende ontdekt door Missy Elliot en debuteerde twee jaar later met Make It Hot [1998]. De titeltrack werd een grote (dans)hit in de Verenigde Staten. Een gouden toekomst lachte haar toe, maar toen zij voor haar volgende album met live muzikanten wilde werken werd zij vreemd aangekeken. Dat paste niet bij het Goldmine platenlabel in die tijd en dus kon zij vertrekken.

Na allerlei omzwervingen, waar zij onder andere voor The Black Keys op de achtergrond zong, kreeg zij de kans die ze wilde. Samen met zangeres Terri Walker vormden zij het duo Lady en brachten in 2013 een album uit. Helaas voor haar bleek dit een eenmalig project. Desondanks hield ze er twee dingen aan over, waar ze nu profijt van heeft: producer Leon Michels en haar artiestennaam Lady Wray. Het werd de basis voor hun album samen, Queen Alone [2016].

Waar zij op dat album haar overwinning vierde op diegenen uit de muziekindustrie die aan haar beslissing van destijds twijfelden, laat zij dat op de opvolger maar één keer duidelijk naar voren komen. ‘Where Were You’ met de tekst “(Where were you) When I was just sleeping in cars? / (Where were you) When I should’ve been reaching for stars?” is een heerlijke schop tegen die schenen. Nee, met Piece Of Me beoogt zij de luisteraars een helende werking mee te geven.

Dat lukt haar moeiteloos. Met haar soulvolle stem, gedrenkt in Amerikaanse gospel, levert zij een album af dat velen zal aanspreken. Of het nu gaat om de zwoele zomerse funk van ‘Under The Sun’ of de rustige ballade ‘Storms’, zij raakt keer op keer de juiste snaar. Let op het plezier dat zij heeft op ‘I Do’ of hoe zij haar stem gebruikt op ‘Through It All’. Daarnaast weet zij de herinneringen van het recente politiegeweld in Atlanta om te zetten in een motiverende vastberadenheid op ‘Beauty In The Fire’ (“Everybody's emotions are running high/…/If you're stuck in the dark, you can't see the light”). Je hoort een vrouw die in haar element is, ook heeft zij moeite om haar tijd tussen haar gezin en werk te verdelen. Dat verwoordt zij overigens prachtig op ‘Piece Of Me’ met “I'll let you take a piece of me/I hope you get the peace you need/And if that's not enough/I'll let you go peacefully”.

Het tweede album onder de naam Lady Wray is een klassieker in wording. Het maakt dan ook niet uit dat een aantal nummers al vanaf 2019 in omloop zijn. Dit is een tijdloos document dat de meesten van ons een hart onder de riem steekt. Wat een genot om weer eens een plaat te beluisteren die je raakt waar het hoort.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Lady Wray Label:Big Crown Records
Cover BAMBARA - Love On My Mind

BAMBARA - Love On My Mind Bambara is een New Yorks post-punktrio bestaande uit bassist William...

Superchunk

Superchunk - Wild Loneliness Superchunk lijkt bezig aan een kroniek van de huidige tijd. Richtte de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT