RECENSIE: BAMBARA - Love On My Mind

Bambara
2022-05-25 Bambara is een New Yorks post-punktrio bestaande uit bassist William Brookshire en de broertjes drummer Blaze en zanger/ gitarirst Reid Bateh. Ze vonden elkaar in 2001, maakten hun start onder de naam 23jinx, wat ze in 2007 veranderden in Bambara. Muzikaal vallen ze in het hokje post-punk en noiserock, waar aardig wat energie van uit gaat. Ze hebben reeds vier albums op zak, waarvan Stray uit 2020 de meest recente release is. Corona kwam er tussen, gooide roet in plannen, maar na twee onrustige jaren hebben ze er dan toch een EP met de naam Love On My Mind uit weten te persen.

In het middelpunt van de aandacht staat zanger en gitarist Reid Bateh, waarbij ervoor gekozen is om zijn hoofd op de cover te plaatsen. Opmerkelijk, want hij doet er niet veel meer dan een hoofd zijn. De teksten van zijn hand zijn weliswaar een stuk persoonlijker deze ronde, maar dat neemt niet weg dat er wel sprake is van een team-effort natuurlijk. Vergeleken met het oudere werk, wordt er hier wat gas teruggenomen. Kenmerkend voor deze release zijn de tekenende gitaarlijntjes, die op een typische wijze nagalmen en echoën. Alsof het één of andere jaren ’50 spaghettiwestern betreft. Enfin, het theatrale element zit er nog volop in.

Ook is er aan variatie geen gebrek. Opener ‘Slither In The Rain’ neigt naar de synthpop met de manier waarop de synthesizers in het nummer zijn verwerkt. ‘Mythic Love’ is wat meer up-tempo met zijn roffelende drumpartijen. Kenmerkend is eveneens de nonchalante manier waarop er ‘gezongen’ wordt, hoewel het soms juist iets weg heeft van ‘spoken word’. Zo heeft ‘Birds’ meer een laidback vibe door deze stijl van zingen. ‘Point and Shoot’ heeft een funky en spacy feel en doet in de verste verte denken aan Pink Floyd.

‘Feelin’ Like A Funeral’ doet niet wat de titel zegt. Samen met ‘Mythic Love’ is dit één van de nummers waar toch het meeste op gebeurd. Een pompend tempo dat voor het refrein meer loskomt, frontman Reid Bateh die meer emotie in zijn zang stopt. En toch ontbreekt er iets aan zijn manier van zingen. De nonchalance voelt wat geforceerd, niet helemaal oprecht. En dat maakt dat deze EP niet altijd even goed weet te boeien.

‘Little Wars’ is de track waarmee de cowboy zijn afscheid neemt van de stad die hij zojuist heeft bezocht heeft en de zonsondergang tegemoet rijdt. Het is rustig, voelt melancholisch. De cowboy wil geen afscheid nemen, maar moet wel. Hierin wordt de zang van Reid Bateh aangevuld door zangeres Bria Salmena (van Orville Peck en Frigs), die een fijne omlijning biedt voor de dramatische zang. Samen bouwen ze op naar wat een climax lijkt die Love On My Mind afsluit. Helaas is het wel zo dat de cowboy geen memorabele momenten achterlaat, dus acht de kans klein dat het stadje ooit nog over hem zal spreken.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:BAMBARA Label:Wharf Cat Records
Cover Calexico - El Mirador

Calexico - El MiradorJoey Burns en John Convertino speelden eerst samen in Giant Sant, de band van...

Cover Lady Wray - Piece Of Me

Lady Wray - Piece Of Me Nicole Wray is vanaf haar zeventiende actief bezig met moderne soulmuziek....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT