RECENSIE: Solomon - It`s All Downhill From Here

Solomon
2023-08-25 Wie spreekt over Solomon uit Maastricht, zal onvermijdelijk in dezelfde adem een hele rits aan grote bands opnoemen. Solomon haalt namelijk diverse invloeden uit acts als Elbow, Bon Iver, The National, Editors, Radiohead, Madrugada en geeft daar een eigen draai aan. De band is opgericht in 2018 door frontman Koen de Witte en heeft sindsdien al een aardige live-reputatie opgebouwd. In 2021 brachten ze de EP ‘Endless’ uit en nu zetten ze de stijgende lijn door met het ontoepasselijk getitelde debuutalbum It’s All Downhill From Here. Ook Solomon kreeg te maken met de wereldwijde worstelingen van de afgelopen drie jaar en dat hebben ze vertaald naar een persoonlijk en avontuurlijk album.

Solomon zal het vooral goed doen op festivalweides bij een ondergaande zon, waarbij de aanstekers tevoorschijn gehaald kunnen worden. It’s All Downhill From Here is een sfeervol album dat je bij de hand neemt en door verschillende muzikale landschappen begeleidt. Hoewel de muziek nergens echt stevig wordt of uit de bocht vliegt, valt er meer dan genoeg te beleven. Of juist niet, waarbij het bewust kalm en timide gehouden wordt. Iets wat ook heel goed lukt met de melancholische toon van de zanger de Witte. Hij klinkt als een mix van Tom Smith van Editors en Sivert Høyem van Madugrada. Meeslepend, warm en begrijpend; één van de sterke constante elementen in de sound van Solomon.

Wie van wat steviger gitaarwerk houdt, zou zelf kunnen beweren hier een vleugje Porcupine Tree in terug te horen, weliswaar in een meer poppy jasje. Op een goede manier natuurlijk, waarbij er genoeg ruimte is voor een goede en track-versterkende gitaarsolo. De muziek is dromerig, waarvan openingstrack ‘Beautiful Drifter’ in zowel naam als lied een goed voorbeeld is. Keys die klinken alsof ze van een andere wereld zijn, een echoënde beat, waar laagje voor laagje meer muziek aan toegevoegd wordt. En dan die prachtige strijkers halverwege, waarna het nummer naar een climax toewerkt. Het komt allemaal perfect samen en dat maakt dit ook tot een sterke binnenkomer. Opvolgende nummer als ‘Oceans’ is dan weer iets minder avontuurlijk van aard, maar houdt het tempo er goed in.

Een uitschieter vinden we terug in ‘Nobody Knows’ of ‘Run (You’ve Got To)’. Laatstgenoemde heeft heel toepasselijk ook een lekker drumloopje te pakken, dat een aangenaam wisseling van tempo is. “Gevaar” van deze sound is dan wel dat hoe spannend eerder genoemde tracks klinken, sommige tracks er wat “schraler” tegen af steken. ‘Life Line’ en ‘Polly’ klinken dan bijvoorbeeld weer net iets te kalm of braaf in het groter geheel. Neemt niet weg dat het zich alsnog heerlijk weg luistert, wat ook de grote aantrekkingskracht van dit album is. It’s All Downhill From Here luistert zich van begin tot eind lekker weg en heeft een hoop troost te bieden.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Solomon Label:Cloud 9 Music
Cover Wouter Hamel - Little Torch

Wouter Hamel - Little TorchDe Nederlandse jazz- en popartiest Wouter Hamel slaat met zijn zevende...

Cover The Hold Steady - The Price Of Progress

The Hold Steady - The Price Of Progress Wie bekend is met The Hold Steady , weet dat de kracht van de band niet zit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT