RECENSIE: Kuunatic - Gate Of Klüna

Kuunatic
2021-12-30 Het gaat wat ver om de drie Japanse dames van Kuunatic wereldvreemd te noemen, maar met het onlangs uitgebrachte album Gate Of Klüna zijn de multi-instrumentalisten er aardig in geslaagd om het produceren van grensoverschrijdende muziek tot in het extreme door te voeren. Werkelijk alles is er uit de kast gehaald om het de luisteraar maar niet te gemakkelijk te maken. Het trio uit Tokio heeft echter voor zichzelf nou ook niet bepaald de meest voor de hand liggende werkwijze gekozen. Door middel van muziek is een fantasiewereld ontwikkeld. Er is zelfs uitgeweken naar een andere, zelf gestichte planeet om daar de ideeën uit te werken en muzikaal te vormen. In acht stukken waarin traditionele Japanse muziek en andere wereldse muziekklanken met een flinke scheut psychedelica zijn aangemengd wordt het verhaal, ontwikkeling en toekomst van de planeet uitgelegd. Wat aanvankelijk wordt omschreven als een idyllische samenleving met vreugde, geluk en hoop, ontaardt vervolgens in een angstige samenleving waar ieder moment een vulkanische uitbarsting het einde van de planeet kan betekenen. In de door raadselachtige mantra’s omgeven ‘Lava Naksh’ klinkt wanhoop, wordt er gebeden in zowel de Hawaiiaanse als de Kuurandische taal en wordt met alle moeite getracht het naderend onbekende onheil te keren. Het ziet er daar in Kuurandia niet al te best uit en de begeleidende muziek maakt het er bovendien niet bepaald gezelliger op. Uiteindelijk escaleert het dan toch en wordt er strijd geleverd in ‘Raven’s War’. Meerdere malen worden steeds herhalende patronen gebruikt waarbij het lijkt alsof de luisteraar onder hypnose wordt meegesleurd in de merkwaardige avonturen van de Kuunatics. Wanneer de rook dan eindelijk is opgetrokken valt nog steeds niet te verklaren hoe groot de schade daadwerkelijk is, maar wordt wel duidelijk dat er veel overeenkomsten zijn met de aarde waar wij op wonen en lijkt het zowaar of er ons als luisteraar een spiegel is voorgehouden.

Afgezien van deze niet al te beste verwachtingen is er op Gate Of Klüna in ieder geval veel te beleven en een bijzondere luisterervaring is het zeker. De bandleden zijn al langere tijd bezig om hun emoties te vertalen in muziek en zijn daarbij niet vies van enige experimenteerdrift. Het belangrijkste instrument is echter de stem. Zowel afzonderlijk als gezamenlijk klinken de dames krachtig maar worden ook de fragiele kanten getoond. De enige constante factor is de vertolking van traditionele muziek uit Japan. Met behulp van daarbij behorende instrumenten vormen de drie een basis voor hun muzikale expansiedrift en emotionele eruptie waarin moderne sampling en lagen van met synth doordrenkte klanktapijten gecombineerd worden met intense percussie. Het resulteert regelmatig in een wervelwind van geluid dat zich het beste laat omschrijven als ‘Tribal Noise’. Een eerder gegeven waarschuwing om deze luistertrip niet alleen te ondergaan, lijkt geen overbodige tip.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Kuunatic Label:Glitterbeat
Cover Alabama 3 - Step 13

Alabama 3 - Step 13 Alabama 3 is een muzikaal collectief uit Brixton, London. Geen grote...

Adams

Justin Adams & Mauro Durante - Still Moving Het bericht van het overlijden van Daniele Durante was dit jaar groot nieuws...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT