RECENSIE: Malford Milligan & The Southern Aces - I Was A Witness

Malford
2022-01-03 De Amerikaanse blues- en soulzanger Malford Milligan is geen onbekende in ons land. Hij vergezelt regelmatig Johan Derksen op zijn theatertournee ’s, maar ook de begeleidingsband The Southern Aces bestaat uit Nederlanders. Daar nam Malford al enkele prachtige albums mee op. I Was A Witness is wederom een mooie CD, gevuld met blues en soul.

De bijna blinde, albino zanger heeft een licht schrapende stem. Deze benut hij voor doorleefde soul, maar wordt soms versterkt door een krachtige uithaal. Op I Was A Witness zet hij deze kracht op verschillende wijzen in. ‘I’m So Tired’ is een klein liedje waarbij Milligan bijna a-capella zingt. Enkel intiem pianospel begeleidt Milligan. Dit maakt het liedje erg krachtig. Dat past ook goed bij de thematiek van het liedje waarin Malford discriminatie bezingt. Op andere momenten bewijzen The Southern Aces zich als een swingende rootsrockband. Op ‘This Old World’ klinken ze als The Band en wordt de rootsrock versterkt door een prachtige accordeon. Tijdens ‘Freedom Ain’t Free’ maken de heren, mede dankzij een lekker jankend orgel, een echte meezinger. Ondanks dat ook hier het zware thema van racisme wordt bezongen, kent het liedje een vrolijk ritme en vraagt het refrein om zachtjes bij te vallen.

Dat laatste gebeurt ook live bij de optredens die Malford Milligan ondanks de COVID-19 pandemie met The Southern Aces nog wel in Nederland wist te geven. Malford is nu 62 jaar oud. Hij wijdt veel van zijn leven aan de muziek. Tot 2000 in de band Storyville, daarna met andere artiesten, maar de laatste paar jaar begint hij in Nederland steeds steviger een bekende naam te worden in het rootsgenre. Dat is maar goed ook, want met deze krachtige soulstem en prachtige begeleiding is I Was A Witness een rootsplaat van hoog niveau.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Malford Milligan & The... Label:Suburban
Cover Douglas Firs - Heart Of A Mother

Douglas Firs - Heart Of A Mother Douglas Firs presenteert zich als band, maar is toch vooral het soloproject...

Cover Asfaltfeeën - Zwart Glimmend Chroom

Asfaltfeeën - Zwart Glimmend Chroom Het album Zwart Glimmend Chroom scheert als een schitterende komeet door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT