RECENSIE: Atmosphere - Word?

WORD
2022-01-22 Wat The Rolling Stones zijn voor rock, is Atmosphere voor de serieuze hiphop. Deze veteranen hebben zo’n beetje alle uithoeken van hun muziekstijl verkend en stompen nog stug door. Word? is hun twaalfde album sinds de start in 1996. Slug en Ant zitten na al die jaren nog steeds niet om inspiratie verlegen. In tegendeel, dit is hun vierde album in vier jaar tijd. En de kwaliteit is van een uitzonderlijk hoog niveau.

Het leven van Sean Daley, alias Slug, staat helemaal in het teken van de hiphopcultuur. De vier hoekstenen van het genre heeft hij allemaal beoefend: breakdance, graffiti, DJ en rapper. In die volgorde. Samen met DJ/producer Anthony Davis maakt hij alternatieve hiphop. Rap met moeilijke woorden, om het simpel te zeggen. Music for the mind. Veel tracks hebben gastartiesten die hun sporen verdiend hebben, zoals Evidence, Aesop Rock en MF Doom. Zij zijn het bewijs dat hiphop een gevestigde muziekstijl is.

In plaats van schaars geklede dames of patserige auto’s zie je Slug in een haaien-onesie in de video van ‘Woes’. Met zijn grijzende slapen, snor en sikje, is hij geen stereotype rapper. Het gaat duidelijk niet om het imago. Alles draait eigenlijk maar om één ding: de kracht van zijn rhymes. Dat hij later dit jaar de vijftig aantikt heeft effect op zijn teksten, én de muziek. Met veel gevoel voor zelfspot zegt hij ”I'm closing in on fifty and my fashion is flagrant/ I'm officially too old for these pants to be sagging”. De melancholische sample onder ‘Clocked’ – die zo uit een jaren zeventig soundtrack zou kunnen komen – past perfect bij het thema wat tijd doet. ”We killing time and time’s killing us”.

De dood van de legendarische rapper MF Doom eind 2020, maakt Word? onverwacht tot een collectors item voor zijn fans. Slotnummer ‘Barcade’ bevat bij toeval namelijk wat zijn laatste opname bleek te zijn. Dat feit wordt echter niet commercieel uitgemolken. Geen sticker op de CD dus, slechts ”RIP MF DOOM” in het kleinst denkbare font op de achterkant. Het zegt alles over de manier waarop zij hun werk aanpakken.

Word? laat ruimte voor twijfel aan alles wat we denken te weten. Het vraagteken suggereert dat dit ook maar zijn opvatting is en geen voldongen feit. Het is een niks verhullende bespiegeling op het leven. Rauw en recht voor z’n raap. Op de klassieke beats van Ant krijg je de prachtige taalvondsten van Slug en heel veel referenties naar eigen werk en dat van anderen. Als het aankomt op het overbrengen van emoties, laat Atmosphere zien dat goed gecomponeerde hiphop niet onder doet voor welk ander genre in de popmuziek dan ook.
Recensent:Dave Stam Artiest:Atmosphere Label:Rhymesayers Entertainment
Cover Deerhoof - Actually, You Can

Deerhoof - Actually, You CanDe opdracht naar elkaar toe was eenvoudig: het volgende album moet live...

Cover Dummy - Mandatory Enjoyment

Dummy - Mandatory Enjoyment Het nieuwe album van Wildhoney laat op zich wachten. Zo lang zelfs, dat de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT