RECENSIE: CHARCOALCITY - Antibionics

Charcoalcity
2022-07-24 Hoe verzin je het om je band Charcoalcity te noemen. De uit België afkomstige initiator Peter De Zutter, die zichzelf Deezee noemt heeft dit al in 2012 verzonnen als naam voor zijn eenmansproject. Ach, je moet wat verzinnen en het is natuurlijk wel een lekker bekkende naam voor een industrial metalband. Inmiddels is Charcoalcity geen eenmansproject meer, maar is het inmiddels een kwartet geworden. Met zijn drie kompanen heeft Deezee zijn tweede album Antibionics opgenomen.

De muziek van Charcoalcity gaat als industrial metal door het leven, maar bij beluistering van Antibionics spoken telkens weer drie namen door het hoofd: Sisters Of Mercy, Fields of The Nephilim en in mindere mate The Mission. Het zijn de pompende tempo’s, de strakke riffs en de subtiele toetsen die telkens aan het geluid van deze bands refereren. Het geeft in ieder geval ook aan dat het met het metalgehalte wel meevalt. Maar dat is zeker niet erg, want juist die drie genoemde bands speelden een leidende rol in het gothic/industrial rockgenre en als je daar maar enigszins bij in de buurt mag komen zit je al goed.

Antibionics begeeft zich vaak in de militante en ook dansbare ritmes. Om dat te bevestigen hebben de heren doodleuk een cover van ‘Pump Up The Jam’ van Technotronic opgenomen. Muzikaal zeker geslaagd, maar qua zang (vooral de rap) niet geheel. Maar gelukkig staan daar dan weer heerlijk pompende songs als ‘The End Of Time’ tegenover en hebben sommige tracks ook een licht Rammstein-tintje (‘Virus’). Andere noemenswaardige tracks zijn de duistere tracks ‘Antibionics en ‘Blood And Water’, maar zeker ook ‘Fear’ en ‘New Species’, tracks waarin flinke toetsengalmen opduiken en daardoor ook wel wat aan Killing Joke uit hun jaren tachtig periode doet denken. Ook heel fijn is ‘Black Rain’ waar de vrouwenzang een heel mooie toevoeging is.

Antibionics is een prima plaat die liefhebbers van een stevige pot gothic/ industrial moet aanspreken. De wat wollige productie past de muziek prima en plaatst het geheel nog wat meer in de jaren tachtig en negentig, toen dit soort muziek behoorlijk populair was. Antibionics is alleen digitaal verkrijgbaar. Jammer, want mooie plaatjes als dit gothic/industrial album verdienen het om fysiek ergens in de kast terecht te komen. Helaas is de muziekindustrie al zo diep gezonken dat we niet meer de moeite nemen om aan een fysiek product te komen en dat het voor bands in het underground circuit dus ook niet meer rendabel is om nog een mooi product op de markt te zetten.
Recensent:Jan Didden Artiest:CHARCOALCITY Label:Eigen Beheer
Cover Beyond The Labyrinth - xxV

Beyond The Labyrinth - XXVEen levensgrote ‘luisterwaarschuwing’ siert de bio van Beyond The Labyrith ;...

Cover Ross Jennings - A Shadow Of My Future Self

Ross Jennings - A Shadow Of My Future Self Een waarschuwing voor de fans van Haken is wel op zijn plaats; A Shadow Of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT