RECENSIE: Al-Qasar - Who Are We?

Qasar
2023-03-12 Al-Qasar is een muzikaal gezelschap uit Parijs. De bandleden hebben hun familiaire en muzikale roots veelal liggen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten (Marokko, Algerije, Egypte) maar ook in Frankrijk en de Verenigde Staten. De gezichtsbepalende leden zijn oprichter en producer Thomas Attar Bellier en zanger Jaouad El Garouge.

Het muzikale geluid van Al-Qasar wordt op tweede plaat Who Are We? bepaald door de elektrische, zeven snarige (Turkse) saz en de vier tot elf snaren tellende oud, aangevuld met bas, gitaar, drums en percussie. Met de term Arabian fuzz kan de band prima leven.

Het melancholieke geluid van de oud klinkt als een roepende in de door zandstormen geteisterde woestijn. De toevoeging van de geëlektrificeerde saz en gitaar voorzien het Arabische klankentapijt van een smerig randje westerse rock en psychedelica.

Het instrumentale ‘Awtar Al Sharq’ is de melancholieke opener van het album. Op het stuwende mantra ‘Awal’ mag Jaouad El Garouge zijn overtuigende vocale kunsten voor het eerst tentoonspreiden en haalt gastspeler Lee Ranaldo (Sonic Youth) alle denkbare fuzz-, feedback-, en droneklanken uit zijn elektrische gitaar.

Op ‘Ya Malak’ (Who Are We?) komt er nog een onverwachte gast langs. Voormalig Dead Kennedys zanger en woordkunstenaar Jello Biafra neemt halverwege de track het vocale stokje over. Met zijn uit duizenden herkenbare dictie legt Biafra haarfijn uit waar de oorzaak van veel sociale ongelijkheid ligt: ”Who are they? And who are we?.

De Sudanese zangeres Alsarah voert de boventoon op ‘Hobek Thawrat’. Daarna vormt het groovende ‘Sham System’ een instrumentaal intermezzo, inclusief fietsbel!
Het staccato–achtige ‘Barbès Barbès’ is een krachtig eerbetoon (Barbès-style!) aan de Arabische wijk Barbès in Parijs die door Al-Qasar als haar geboortegrond wordt beschouwd. Het nummer klinkt mede door het oud spel van Mehdi Haddab (Speed Caravan) als een Arabisch anthem met hitpotentie!

De tracks ‘Benzine’ en ‘Mal Ja Jamal’ (met de Egyptische zangeres Hend Elrawy) sluiten het nieuwe album af. Met het overtuigend klinkende Who Are We? moeten er nieuwe grenzen opengaan voor het internationale gezelschap Al-Qasar.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Al-Qasar Label:Glitterbeat
Cover Kill Your Boyfriend - Voodoo

Kill Your Boyfriend - VoodooEr zullen weinig recensies bestaan van Kill Your Boyfriend waarin niet...

Cover High Vis - Blending

High Vis - Blending De eerste kennismaking met High Vis was vorig jaar via een artikel in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT