RECENSIE: Weyes Blood - And In The Darkness Hearts Aglow

Weyes Blood
2023-02-27 De in 1988 geboren Natalie Laura Mering is al sinds 2003 actief als Weyes Blood (spreek uit als Wise Blood), aanvankelijk geschreven als Weyes Bluhd. Daarnaast was Mering ook actief in andere bands. Ze speelde bas in Jackie-O Motherfucker en zong in Satanized. In 2011 debuteerde ze als Weyes Blood met het album The Outside Room, dat verscheen op het kleine label Not Not Fun. Na twee albums op het Mexican Summer label bracht ze in 2019 Titanic Rising uit bij Sub Pop en bij dat label verschijnt nu ook haar vijfde album And In The Darkness, Hearts Aglow.

De muziek van Wayes Blood heeft door de tijd wat veranderingen ondergaan, maar inmiddels is Mering aanbeland bij chamber pop en soft rock. And In The Darkness, Hearts Aglow is een warm, rijk gearrangeerd bad waarin je lekker kunt wegzakken. Referentiepunten zijn de jaren ’70 singer-songwriter muziek van bijvoorbeeld Carole King en The Carpenters. Toch klinkt And In The Darkness, Hearts Aglow niet ouderwets. Eerder tijdloos.

De muziek die Weyes Blood op And In The Darkness, Hearts Aglow laat horen staat of valt met goede songs en die heeft Mering gelukkig in overvloed. Alles ligt heerlijk in het gehoor, maar het gaat niet het ene oor in en het andere meteen weer uit. Ondanks dat de nummers geen makkelijk meezingbare refreinen hebben, beklijven ze op een of andere manier wel.

Het beste nummer op And In The Darkness, Hearts Aglow is de halve titeltrack ‘Hearts Aglow’, waarbij ondergetekende erg aan Carole King moet denken. De zang in deze song is vooral erg sterk en Mering komt hier het dichtst bij uit de bocht vliegen. Een ander hoogtepunt is ‘Grapevine’ dat rustig begint en mooi wordt opgebouwd tot een vrij stevig einde met een hoofdrol voor drums en violen.

Ook het beatloze, haast klassiek aandoende ‘God Turn Me Into A Flower’ is prachtig. ‘Twin Flame’ ademt door de prominente drumcomputer de jaren ’80. ‘The Worst Is Done’ is meer uptempo, net als ‘ Children Of The Empire, terwijl ‘A Given Thing’ juist traag en slepend is.

Deze vijfde van Weyes Blood moet je ondergaan. Ga er lekker voor zitten en geef je over aan de schoonheid van And In The Darkness, Hearts Aglow.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Weyes Blood Label:Subpop
Cover Pixies - Doggerel

Pixies - DoggerelIn de jaren ’80 en ’90 maakt de Amerikaanse band Pixies vier albums en EP...

Cover Jockstrap - I Love You Jennifer B

Jockstrap - I Love You Jennifer B Jockstrap is een Engels duo dat bestaat uit Georgia Ellery en Taylor Skye....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT