RECENSIE: Siv Jakobsen - Gardening

Siv
2023-07-30 Siv Jakobsen (uit Oslo, Noorwegen) staart je op de cover aan, waarbij je denkt dat is niet echt uitnodigend. De plaat getiteld Gardening laat een zangeres zien die het tuinieren niet als hobby ziet maar als verplichte kost. Gardening is Siv’s derde plaat. Toch moet Siv charmes hebben want ze wist Ane Brun te strikken om mee te doen (zang) op het nummer ‘Sun, Moon, Stars’. De vocale prestaties van Siv komen goed naar voren door deze vet te dubben, waarbij het toch licht blijft maar vol van kleur is. Het is haar stem die je betoverd. De muziek is daaraan ondergeschikt en veelal ondersteunend. Het eerste nummer lijkt zo in de tuin opgenomen te zijn met de nodige vogelgeluiden.’Romain’s Place’ is een uptempo nummer over terugkeren naar een plek waar je bang bent geweest. Wederom een nummer met mooie vocalen. De stem lijkt qua zachtheid en hoogte op Hope Sandoval. Ook de fraaie begeleiding, die bestaat uit veel violen en zacht snarenwerk, past precies bij de zoetgevooisde stem van Siv. Na drie nummers weet je dat het goed zit. Er is sfeer, warmte en prettige vocalen en de plaat straat rust uit. Dit alles af en toe aangevuld met wat koperwerkaccenten.

De plaat vormt een coherent geheel. Als de eerste nummers je raken dan zit het voor de rest ook goed, want het is meer van hetzelfde. De teksten gaan over relaties, haar gevoelens en over haar verjaardag waarbij ze dronken op de tafel danst, maar zich toch niet prettig voelt. Ze concludeert “I’ve wasted all my time’ my god it is such a crime”. Geen plezierige teksten. Toch bekruipt je dat gevoel in het geheel niet; doordat ze een prettige stem heeft. Gaandeweg stellen we vast dat de Aimee Mann liefhebbers deze plaat blind kunnen aanschaffen. Bij Aimee moet je vaak een paar keer luisteren voordat de plaat je raakt, maar Siv weet je direct te pakken, ondanks de afstandelijke blikken van haar. Ze duwt je van je af en daardoor ga je nog meer naar haar nummers verlangen.

Hoogtepunt is ‘Sun Moon Stars’ niet omdat Ane Brun meezingt, maar omdat de begeleiding daar op zijn best is. De lat ligt hoog, alsof het niks voorstelt, maar met een singer-songwriterplaat veertig minuten boeien zonder veel variatie, is knap. De kijk in het hoofd van Siv is intrigerend. Er wordt heel wat omgeploegd in die tuin. Er groeien tien (van de twaalf nummers) mooie planten die door meerdere luisterbeurten steeds mooier worden. De laatste twee zijn doorsnee maar je kunt na tien nummers stoppen en dan heb je een sterk album dat je in alle seizoenen kunt beluisteren.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Siv Jakobsen Label:Ingrooves
Faten

Faten Kanaan - AfterpoemMuzikant/DJ Faten Kanaan komt uit Brooklyn USA en brengt haar vijfde plaat...

Tino

Tino - Life In Concept (Remake '22) Tino (Tino van Leeuwen) brengt de EP (zes nummers in twintig minuten) Life...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT