RECENSIE: The Veils - ...And Out Of The Void Came Love

Love
2023-07-27 De Britse band The Veils mag inmiddels al in het rijtje bekende bands gezien worden.
The Veils is een alternatieve indierockband uit London. In 2004 geformeerd, maar eigenlijk een band die draait om Finn Andrews. Hij schrijft alle nummers en is het enig overgebleven oerlid van The Veils.
De grote referentie is Nick Cave doordat de muziek en de optredens intensief donker en opwindend zijn. Wellicht is de beste omschrijving het kleine broertje van Nick Cave. Het is op het nieuwe album …And Out Of The Void Came Love in ‘No Limit Of Stars’ net iets minder qua zeggingskracht. Een nummer dat opgewekt aan doet met violen en een enigszins vlakke emotieloze stem. Finn Andrews de frontman heeft qua stem ook dezelfde donkere kant als Nick Cave. De sfeer heeft veel overeenkomsten. Tekstueel zit The Veils ook weer aan de donkere kant van het leven met nummers als ‘Undertow’, ‘The Day I Meet My Murder’ en ‘Cradle Song’.

In het eerste nummer ‘Time’ wordt de verwachte toon van duister en zwaar onheilspellend meteen ingezet. Het eerdergenoemde ‘Undertow’ is het eerste nummer dat overtuigt met een mooie refrein. Finn zingt: “All it takes is my love / It is in my blood / And I’m going deep in the great undertow”. Je hoort zachte drums die bij je binnenkomen alsof ze voor je neus staan te drummen. Een fraaie spanningsopbouw. Ja! Het leven van creatieve geesten heeft sterke pieken en dalen. Voor ons levert dat dus een mooie single als ‘Undertow’ op.

‘In The World Of Invisible Things’ hoor je de sound die Daniël Lanois van U2 vaak hanteert. De plaat … And Out Of The Void Came Love stuitert wat dat betreft alle kanten op, want in ‘Epoch’ schreeuwt Finn zijn zangkunsten weer hard op je af. Een Stooges-achtig hard en krachtig nummer met vette bas, ronkende gitaren en droge opzwepende drums.‘Diamond And Coal’ is dan weer een rustig opgebouwd nummer dat sfeerrijk aandoet met scherpe gitaareffecten. Het nummer bevat dreiging zonder dat het tot een uitbarsting komt.

Al met al is deze nieuwe van The Veils een afwisselende plaat waar je lang plezier van kunt hebben door de grote variatie. Van ballads (‘Rings Of Saturn’) tot stevig rockend. Het zwaartepunt van de plaat zit in de rustigere nummers. De plaat telt in totaal vijftien nummer zonder dat er songs bij zitten om te skippen. … And Out Of The Void Came Love is met een speelduur van 56 minuten een echte langspeelplaat die geen moment verveelt.
Recensent:René Obdeijn Artiest:The Veils Label:Eigen Beheer
Caspar

Caspar Milquetoast - We`ll Have Tea We’ll Have Tea is de eerste plaat van Caspar Milquetoast en is...

Black Honey

Black Honey - A Fistful Of Peaches The Breeders (of een wat stevigere Krezip) is wat er bij ons opkomt als we...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT